Συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία και να αρθεί η χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας.
Η Κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τις εκκρεμότητες που δυσχεραίνουν τη συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο μέχρι τις 4 Μαΐου, δεδομένου του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας και των υποχρεώσεων της χώρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και δεν θα συνεχίζει την πολιτική της σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, που αποτέλεσαν τη βάση των Μνημονίων.
Το νομοσχέδιο βασίζεται στη λίστα Βαρουφάκη και μεταξύ των άλλων θα συμπεριλαμβάνει τη λοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων, την κατάργηση φοροαπαλλαγών, τα κριτήρια για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, τη λειτουργία ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος “ανίχνευσης” απάτης ΦΠΑ, την αύξηση του Φόρου πολυτελείας, τη δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων, μέτρα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων- καυσίμων, φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων- την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών.
“Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που, αν συμφωνήσουμε να κατατεθεί και να ψηφιστεί, θα είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία. Δεν θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα και πώς θέλετε να είναι διαρθρωμένος ο ΦΠΑ και όσον αφορά τους συντελεστές του τα επόμενα 2-3-4 χρόνια. Αυτό θα είναι συζήτηση για τον Ιούνιο”, διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέονται το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
1. Έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω. Το σενάριο αυτό πάντως διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κυβερνητικούς παράγοντες.
2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).
3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).
5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).
6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.
7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.
8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήματος, ο κ. Βαρεμένος δήλωσε πως «υπάρχει ανάγκη επεμβάσεων στο ασφαλιστικό. Θα μπορούσαν όμως αυτές οι επεμβάσεις να μην είναι στον γνωστό μπούσουλα των περικοπών, γιατί είναι αυτό το πιο απλό και το πιο μετρήσιμο εκ των προτέρων».
“Εγώ προσωπικά δεν ξέρω σε ποιο σημείο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση, εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης των ταμείων, που δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι αυτές ακριβώς, αλλά μπορεί να υπάρχουν. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα του ασφαλιστικού θα τεθεί τον Ιούνιο και ο Ιούνιος δεν είναι μακριά», παραδέχτηκε.
Τέλος, επέμεινε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ως τότε πρέπει να είναι προετοιμασμένη «για τέτοιου είδους λύσεις ή προτάσεις, οι οποίες να μας βγάζουν έξω από αυτή την πεπατημένη πού περιέγραψα πριν, γιατί ήταν και υπόσχεσή μας ότι περικοπές δεν πρόκειται να ξαναγίνουν σε αυτό το μονοπάτι”.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση της νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς (Βαρουφάκης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Κορωνάκης, Μαντάς, Σαγιάς), συζητήθηκε η προετοιμασία του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» και αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.