Το διάσημο τοπ μόντελ Ελ Μακφέρσον αποκάλυψε ότι πάλεψε κρυφά με τον καρκίνο του μαστού πριν από επτά χρόνια και τώρα βρίσκεται σε ύφεση παρόλο που αρνήθηκε τη θεραπεία, οπως αναδημοσιεύει η Daily Mail.
H 60χρονη «ιέρεια της πασαρέλας» αποκάλυψε στα επερχόμενα απομνημονεύματά της με τίτλο «Life, Lessons, and Learning to Trust Yourself» ότι ακολούθησε μια ολιστική προσέγγιση στην ασθένειά της – αντίθετα με τις συμβουλές 32 γιατρών και τις επιθυμίες της οικογένειάς της.
Μιλώντας στο Women’s Weekly για τη διάγνωσή της, παραδέχτηκε: «Ήταν ένα σοκ, ήταν απροσδόκητο, ήταν μπερδεμένο, ήταν τρομακτικό από πολλές απόψεις και πραγματικά μου έδωσε την ευκαιρία να σκάψω βαθιά στην εσωτερική μου αίσθηση για να βρω μια λύση που θα ήταν καλή για μένα ». Αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου πριν από επτά χρόνια, διαγνώστηκε με έναν τύπο καρκίνου του μαστού. Οι γιατροί τη συμβούλεψαν να υποβληθεί σε μαστεκτομή. συστήνοντας ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και την αναδόμηση του μαστού της.
Ωστόσο, η Eλ Μακφέρσον αποφάσισε να μην καταφύγει στην παραδοσιακή ιατρική, λέγοντας ότι ήταν «μια θαυμάσια άσκηση που μου επέτρεψε να είμαι πιστή στον εαυτό μου, να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και να εμπιστεύομαι τη φύση του σώματός μου και την πορεία δράσης που είχα επιλέξει».
Πρόσθεσε οτι προσευχήθηκε και έκανε διαλογισμό σε μια παραλία στο Μαϊάμι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήθελε να θεραπεύσει τον καρκίνο της με φάρμακα, αλλά μάλλον με «μια διαισθητική, ολιστική προσέγγιση». «Το να πω όχι στις τυπικές ιατρικές λύσεις ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Αλλά το να πω όχι στη δική μου εσωτερική αίσθηση θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο», εξήγησε, προσθέτοντας αργότερα ότι πίστευε ότι η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση ήταν πολύ «ακραίες».
Το μοντέλο, που ήταν γνωστό ως «το κορμί» στα χρόνια της ακμής του, είπε πως «ο κόσμος πίστευε ότι ήμουν τρελή», αλλά ούτως ή άλλως προχώρησε με ένα σχέδιο θεραπείας που «αντηχούσε στο μέσα της», «αντιμετωπίζοντας συναισθηματικούς αλλά και σωματικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού».
Όπως αποκάλυψε νοίκιασε ένα σπίτι στο Φίνιξ της Αριζόνα για οκτώ μήνες όπου «θεραπεύτηκε ολιστικά» από τον καρκίνο υπό την καθοδήγηση του γιατρού της και διαφόρων άλλων ειδικών σε πολλούς τομείς. Μένοντας μόνη στο σπίτι είπε ότι περνούσε τις μέρες της «αφιερώνοντας κάθε λεπτό στη θεραπεία του εαυτού μου».
Ενώ η ίδια βρίσκεται τώρα σε «κλινική ύφεση», την οποία επιλέγει να αποκαλεί «απόλυτη ευεξία», είπε ότι οι γιοι της Flynn, 26, και Cy, 21, όπως και ο πρώην σύντροφος Arpad ‘Arki’ Busson είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις σχετικά με την ασυνήθιστη προσέγγισή της, μετά τη διάγνωση της με καρκίνο.
Ο μικρότερος γιος της υποστήριξε πλήρως τη διάσημη μητέρα του επειδή πίστευε ότι η χημειοθεραπεία ήταν «ένα φιλί θανάτου», αλλά ο μεγαλύτερος της είχε τις επιφυλάξεις του. «Ο Flynn, όντας πιο συμβατικός, δεν ήταν καθόλου άνετος με την επιλογή μου. Είναι ο γιος μου, όμως, και θα με στήριζε σε οτιδήποτε και θα με αγαπούσε μέσω των επιλογών μου, ακόμα κι αν δεν συμφωνούσε μαζί τους», είπε.
Όσο για τον πρώην αγαπημένο της με τον οποίο χώρισε το 2005 μετά από σχεδόν δέκα χρόνια κοινής πορείας, «δεν συμφωνούσε» με τις μεθόδους της αλλά της έγραψε ένα γράμμα λέγοντάς της πόσο «περήφανος» ήταν για το «κουράγιο που έδειχνε.
Η τυπική θεραπεία για τον καρκίνο περιστρέφεται γύρω από τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, σημειώνει η Daily Mail. H Cancer Research UK τονίζει ωστόσο ότι ορισμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν επίσης συμπληρωματικές θεραπείες για να αισθάνονται καλύτερα, να διευκολύνουν τις παρενέργειες ων θεραπειών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η αρωματοθεραπεία, ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία, η θεραπεία μασάζ, η οπτικοποίηση και η γιόγκα είναι από τα πιο κοινά παραδείγματα, ανέφερε. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ή ιατρική απόδειξη ότι αυτές οι θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο.
Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας όχι μόνο αντιμετωπίζουν καλύτερα τις παρενέργειες αλλά μπορεί επίσης να ζήσουν περισσότερο. Οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν στους ασθενείς να παραμείνουν δραστήριοι και να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό.