Ποιο τραγούδι συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία του θεσμού και ποιες χρονιές ήταν οι χειρότερες – Δείτε βίντεο με τα τραγούδια
Δείτε το βίντεο με τη Μαρινέλλα στην παρθενική εμφάνιση της χώρας μας στην Eurovision
1977: «Μάθημα Σολφέζ» με τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη
Το «Μάθημα Σολφέζ» ήταν η αφορμή για κάποιους Έλληνες να αρχίσουν να παρακολουθούν τη Eurovision. Η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση στον 22ο Διαγωνισμό και οι Πασχάλης Αρβανιτίδης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη αποθεώθηκαν. Στο «Μάθημα Σολφέζ» τη μουσική είχε γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος και τους στίχους η Σέβη Τηλιακού. Στο τέλος της ψηφοφορίας έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση στον αγώνα ανάμεσα σε 18 χώρες. Αυτή θα ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό μέχρι το 1992, όταν η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης 5η με το «Όλου του Κόσμου η Ελπίδα».
1988: «Κλόουν» με την Αφροδίτη Φρυδά
Το 1988 λοιπόν η χώρα μας συμμετείχε με τον «Κλόουν», ο οποίος φιγουράρει σε πολλές λίστες με τα χειρότερα κομμάτια που πέρασαν ποτέ από την Eurovision σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο τέλος της ψηφοφορίας, είχε λάβει 10 βαθμούς, τερματίζοντας 17ο ανάμεσα σε 21 συμμετοχές. Το τραγούδι εκφράζονταν από την προοπτική ενός κλόουν, με την Αφροδίτη Φρυδά να εκφράζει τη χαρά της στη διασκέδαση των άλλων. Τραγουδά, ωστόσο, ότι «έχω μια καρδιά» και μιλά για το γεγονός ότι πρέπει να είναι γελαστή και εύθυμη στην δουλειά της, ακόμα και όταν δεν αισθάνεται έτσι.
1991: «Η Άνοιξη» με τη Σοφία Βόσσου
«Η Άνοιξη», ήταν η ελληνική συμμετοχή το 1991, με τη Σοφία Βόσσου να δίνει μια από τις πιο επαγγελματικές και φωνητικές ερμηνείες της βραδιάς εκείνης. Ωστόσο, η παράσταση της ορχήστρας επηρέασε αρνητικά την απόδοση του τραγουδιού, με τον σαξοφωνίστα να μην ερμηνεύει σωστά περίπου το ήμισυ, από τις νότες του σόλο του. Στο τέλος της ψηφοφορίας, συγκέντρωσε 36 βαθμούς, κατατάσσοντας την Ελλάδα 13η ανάμεσα σε 22 συμμετοχές. Παρά το γεγονός αυτό, θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά τραγούδια στην ιστορία του θεσμού.
1993: «Ελλάδα χώρα του φωτός» με την Καίτη Γαρμπή
Η Καίτη Γαρμπή ξεσήκωσε τα πλήθη το 1993, με το ροκ τσιφτετέλι της και απέδειξε ότι είναι γνήσια απόγονος του Αριστοτέλη. Με άψογες φωνητικές ικανότητες και ένα φόρεμα που έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει, κατέκτησε την 9η θέση.
1995: «Ποια προσευχή» με την Ελίνα Κωνσταντοπούλου
Το «Ποια Προσευχή» ήταν η ελληνική συμμετοχή το 1995, που τραγουδήθηκε στα ελληνικά και εν μέρει στα αρχαία ελληνικά από την Ελίνα Κωνσταντοπούλου. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε εικοστό τρίτο και τελευταίο ανά σειρά εμφάνισης κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Στο τέλος της ψηφοφορίας, είχε λάβει 68 βαθμούς, τερματίζοντας 12ο, ανάμεσα σε 23 συμμετοχές. Το τραγούδι είναι μια δραματική μπαλάντα, με την Κωνσταντοπούλου να ρωτά πώς πρέπει να προσευχηθεί για τη συγχώρεση εκείνων που έχουν διώξει αυτή και τη χώρα της. Οι στίχοι εισαγωγής είναι στην πραγματικότητα στα αρχαία ελληνικά, ενώ οι υπόλοιποι στίχοι είναι στα νέα ελληνικά. Το μήνυμα του τραγουδιού αναφερόταν κυρίως στις διεκδικήσεις του τότε κράτους των Σκοπίων, σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα.
2001: «Die for You» με τους Antique
Μετά από αποκλεισμούς και απογοητεύσεις κατά τη δεκαετία των 90’s, η Ελλάδα επανήθλε στον διαγωνισμό το 2001 με μια δυναμική και πολλά υποσχόμενη συμμετοχή. Οι Antique με το «Die for you» κάθισαν τους Έλληνες ξανά στον καναπέ. Η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Έλενα Παπαρίζου με την όμορφη, φρέσκια και δυναμική της εμφάνιση, κέρδισε την καρδιά των Ευρωπαίων και δικαίως κατέκτησε την 3η θέση, στο πλευρό του Νίκου Παναγιωτίδη, ο οποίος έπαιξε μπουζούκι και έδωσε ελληνική χροιά στο αποτέλεσμα.
2002: «S.A.G.A.P.O» με τον Μιχάλη Ρακιντζή
Την επόμενη χρονιά και με τη φόρα της προηγουμένης χρονιάς η χώρα μας κατέβηκε με κάτι…. διαστημικό. Ο Μιχάλης Ρακιντζής μετά τον «Πουφ» και το «Είσαι σαν Κουνέλι» θέλησε είπε να χαρίσει άλλη μία καλτ στιγμή στο ελληνικό τραγούδι και να τη μοιραστεί με ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο που ο θεσμός δεν ήταν έτοιμος να δεχτεί την πρόταση αυτή. Τα τεχνικά προβλήματα έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους και το «S.A.G.A.P.O» κατέκτησε την 17η θέση.
2004: «Shake it» με τον Σάκη Ρουβά
Το 2004 ο Σάκης Ρουβάς εμφανίστηκε στην Τουρκία με το « Shake it» και όλοι περίμεναν ότι θα το… σηκώσει. Το τραγούδι γράφτηκε από τον Νίκο Τερζή και τον Νεκτάριο Τυράκη. Ο Σάκης ως απόλυτο sex symbol της εποχής, λέει στην αγάπη του ότι «θα αντάλλασσα τη ζωή μου για μια νύχτα μαζί σου». Από τη μουσική ξεχωρίζουν παραδοσιακά ελληνικά όργανα, καθώς και τα βαριά χορευτικά beats. Αλησμόνητη στιγμή στην εμφάνιση του Σάκη, ήταν όταν οι χορεύτριες του έσκισαν το άσπρο σακάκι και τον άφησαν με ένα εφαρμοστό τοπ και το στενό του τζιν. Ο Σάκης κατάφερε και μια θεαματική ανάποδη κωλοτούμπα, όμως δεν έφτασε στην… πηγή, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση με 252 βαθμούς ανάμεσα σε 36 χώρες. Υπήρξαν ενστάσεις που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα βγήκε 2η και όχι 3η. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι 252 βαθμοί που έλαβε, είναι η μεγαλύτερη βαθμολογία, που έχουμε λάβει ποτέ στον διαγωνισμό.
2005: «My Number One» με την Έλενα Παπαρίζου
Έναν χρόνο μετά, ό,τι δεν κατάφερε ο Σάκης Ρουβάς, το έκανε η… νούμερο ένα Έλενα Παπαρίζου. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στην ιστορία της Eurovision που έχει καταφέρει να φέρει το… χρυσό μετάλλιο. Φωτιά η Έλενα πάνω στη σκηνή κατάφερε να ξεσηκώσει τα πλήθη και ακόμα και σήμερα το «My number one», κρατάει τη θέση του ψηλά. Με μουσική του Μάνου Ψαλτάκη και στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, το «My Number One» έστειλε την Ελλάδα στην κορυφή θυμίζοντας σε όλους τους Έλληνες το μεγαλειώδες 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες και κατάκτηση Euro). Το τραγούδι είναι αξιοσημείωτο για τη χύτευση στοιχείων παραδοσιακής ελληνικής μουσικής σε σύγχρονο χορευτικό σκηνικό: η σύνθεση του περιλαμβάνει μπουζούκι και σόλο με κρητική λύρα. Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την εκτίμηση της τραγουδίστριας για τον αγαπημένο της, ο οποίος λατρεύεται ως «το νούμερο ένα μου» και «ο μόνος θησαυρός που θα έχω ποτέ». Η παραγωγή απαστράπτουσα και ακριβή, αλλά όπως έδειξε η ιστορία άξιζε τον κόπο.
2008: «Secret Combination» με την Καλομοίρα
Το «Secret Combination» της Καλομοίρα ήταν μια από τις καλύτερες συμμετοχές. Πρόκειται για ένα τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ, όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους. Η Καλομοίρα άνοιξε τα φτερά της, βγήκε 1η στον ημιτελικό του 2008 και κατέκτησε την 3η θέση στον τελικό, με 218 βαθμούς. Έναν χρόνο μετά, πήρε μάλιστα το Βραβείο για την Καλύτερη Εμφάνιση στην Eurovision.
2011: «Watch my Dance» με τους Λούκα Γιώργκα και Stereo Mike
Ο Λούκας Γιώρκας και οι Stereo Mike ανέβηκαν στη σκηνή με ένα καθαρό ζεϊμπέκικο, επιβλητική παρουσία και αξιοπρέπεια, προκαλώντας συγκίνηση. Αποκορύφωμα το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο Λούκας Γιώρκας, το οποίο για όσους δεν το γνωρίζουν, του δίδαξε ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος. Η χώρα μας έλαβε την 7η θέση του τελικού και την 1η του ημιτελικού. Κάποιοι είπαν ότι λόγω οικονομικής κρίσης ασκήθηκε βέτο, ενώ ήταν να φτάσουμε στην κορυφή.
2013: «Alcohol is Free» με τους Koza Mosta και Αγάθωνα Ιακωβίδη
Ακόμα μια καλή εμφάνιση για την Ελλάδα ήταν το τραγούδι «Alcohol is Free». Tο πανκ, ροκ, ska συγκρότημα, συνήθιζε να «παντρεύει» τις μελωδίες του με ελληνικά ρεμπέτικα ακούσματα. Παρέα με τον αείμνηστο ρεμπέτη Αγάθωνα έκαναν όλη την Ευρώπη να κουνηθεί στον παλμό τους και έφτασαν στην 6η θέση.