Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ λέει ότι θα «βγει για λίγο έξω» το προσωπικό καταλαβαίνει:η μονάρχης θα περάσει για ένα τσάι από το κοντινό σπίτι της Άντζελα Κέλι, της γυναίκας που κρατά επίσημα τον τίτλο της προσωπικής βοηθού, συμβούλου και επιμελήτριας της γκαρνταρόμπας της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ωστόσο, η 62χρονη ζωντοχήρα κυρία Κέλι είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό – όπως δείχνουν οι ιδιωτικές επισκέψεις της βασίλισσας στο άνετο σπίτι της στους λόφους που γειτνιάζουν στο κάστρο Γουίνδσορ.
Σύμφωνα με την Daily Mail, πίσω από την γυναίκα αυτή υπάρχει ένα εκπληκτικό παρελθόν που κρύβει το υψηλό κόστος που πλήρωσε για την επιτυχία της. Παντρεμένη και χωρισμένη τρεις φορές, έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τα οποία και μεγάλωσε ο πρώτος της σύζυγος, Φρανκ Γουάιλι.
Παντρεύτηκε τον καταστηματάρχη το 1971, έναν μήνα μετά την γέννηση του πρώτου της παιδιού, του Φρανκ. Ένα χρόνο αργότερα, έφερε στον κόσμο τον Πολ και μετά την κόρη της Μισέλ. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο γάμος τους είχε ήδη τελειώσει και η τότε κυρία Γουάλι πήγε στην Γερμανία χωρίς τα παιδιά της – κάτι ανήκουστο για την εποχή – για να εργαστεί στο τμήμα τροφοδοσίας του βρετανικού στρατού.
Ο σύντομος γάμος με τον δεύτερο σύζυγό της, έναν Γερμανό, έληξε σύντομα και στην συνέχεια γνώρισε τον τρίτο της σύζυγο, τον Ιρλανδό φρουρό ασφαλείας, Τζιμ Κέλι, το 1989. Παντρεύτηκαν το 1992, αφότου επέστρεψε στην Αγγλία, αλλά χώρισαν τρία χρόνια αργότερα. Φαίνεται πως η αφοσίωσή της στην δουλειά –εκείνη την περίοδο εργαζόταν για την βασίλισσα και περνούσε πολλές εβδομάδες μακριά από το σπίτι συνοδεύοντάς της σε επίσημες επισκέψεις– ήταν αυτές που απομάκρυναν το ζευγάρι.
Όνειρό της να εργαστεί για την βασίλισσα Ελισάβετ
Όπως δήλωσε ο τελευταίος της σύζυγος: «Εγκατέλειψε το σχολείο σε νεαρή ηλικία αλλά τελικά τα κατάφερε. Πάντα ήθελε να εργαστεί για την βασίλισσα Ελισάβετ και θυσίασε πολλά για να το κάνει αυτό». Κι όπως αποδεικνύεται, πέτυχε το όνειρό της και έχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση με την μονάρχη της Βρετανίας.
Γιατί, παρά το πολύ διαφορετικό τους υπόβαθρο, η Κέλι και η βασίλισσα Ελισάβετ, πέρασαν τα τελευταία 20 χρόνια σφυρηλατώντας μια συναρπαστική και συνάμα μοναδική σχέση.
Ράβει ακόμη και τα βασιλικά ρούχα
Η Κέλι ξεκίνησε να δουλεύει για τη βασίλισσα το 1994 ως προσωπική βοηθός της και το 2004 αναβαθμίστηκε σε υπεύθυνη της γκαρνταρόμπας της βασίλισσας. Η Κέλι έχει το δικό της μπραντ ρούχων, σχεδιάζει ρούχα αποκλειστικά για τη βασίλισσα και φυσικά επιλέγει ρούχα άλλων brand για την Ελισάβετ. Είναι, ακόμη, εκείνη που επιμελείται στιλιστικά κάθε εμφάνηση της μονάρχη.
Και τώρα, η επιρροή της επεκτείνεται και στα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο πρίγκιπας Τζορτζ όταν βαφτίστηκε φορούσε ένα μακρύ φόρεμα το οποίο είχε φτιάξει η Άντζελα Κέλι, που έμαθε να ράβει από την μητέρα και την θεία της. Ήταν ένα αντίγραφο του αρχικού φορέματος που είχε σχεδιαστεί για την μεγαλύτερη κόρη της βασίλισσας Βικτωρίας το 1841, το οποίο είχε φορεθεί από σχεδόν κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας με αποτέλεσμα να γίνει πού ευαίσθητο στην χρήση.
Συμβουλές στην Κέιτι
Η Άντζελα Κέλι, χαίρει επίσης, τόσο μεγάλης εκτίμησης που παρέχει συμβουλές στην Κέιτ Μίντλετον ακολουθώντας, το παράδειγμα της βασίλισσας Ελισάβετ που ράβει βαρίδια στα φορέματά της για να μην σηκώνονται από τον αέρα. Μια εξαιρετικά προνομιούχα θέση για μια γυναίκα που μεγάλωσε από μια φτωχή οικογένεια του Λίβερπουλ, και που μάζευε τα απομεινάρια από τα υφάσματα στις υπαίθριες αγορές για να φτιάξει με αυτά ρούχα. «Η άνοδός της ήταν αστρική» επιβεβαιώνει μια βασιλική πηγή.
Από φτωχή οικογένεια
Η Άντζελα Κέλι γεννήθηκε το 1952, μόλις 8 εβδομάδες μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου VI και της ανάληψης της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο, σε μια ρωμαιοκαθολική οικογένεια με ισχυρές ναυτικές ρίζες. Ο πατέρας της, Τόμας ήταν, όπως και ο πατέρας του, ναυτικός του εμπορικού στόλου, που διακινδύνευσε την ζωή του για να συνοδεύει τις φάλαγγες στον βόρειο Ατλαντικό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επέζησε μιας τορπιλικής επίθεσης από τον γερμανικό στρατό. Η μητέρα της, Τερέζα, ήταν νοσοκόμα που οδηγούσε τα ασθενοφόρα στον πόλεμο.
Μετά τον πόλεμο, τα χρήματα της οικογένειας ήταν λιγοστά. Ο πατέρας της αναγκάστηκε να εργαστεί ως χειριστής γερανού στις αποβάθρες και αργότερα ως εργάτης σε εργοστάσιο.
Εκείνη την εποχή, ήταν που η Άντζελα έμαθε την ανθεκτικότητα και την αντοχή. «Τα χρήματα ήταν λιγοστά και επομένως έμαθε πειθαρχία» είπε η πηγή. «Η ειλικρίνεια και η αφοσίωσή της ήταν χαρακτηριστικά που κληρονόμησε από τους αυστηρούς αλλά αγαπημένους γονείς της. Έμαθε να ράβει χάρη στην επιμονή της μητέρας της, έφτιαχνε ρούχα για τις κούκλες της και στην συνέχεια άρχισε να δημιουργεί ρούχα για την ίδια μαζεύοντας ότι κομμάτια υφάσματος έβρισκε στις τοπικές υπαίθριες αγορές».
Στα 18 της μένει έγκυος και άγαμη
Αλλά τότε, το 1971, σε ηλικία μόλις 18 ετών και άγαμη, μένει έγκυος. Στην δεκαετία του 1970, κάτι τέτοιο θεωρούνταν κοινωνικά απαράδεκτο από πολλούς. Αλλά έναν μήνα μετά την γέννηση του γιου της, η Άντζελα παντρεύτηκε τον 22χρονο Φρανκ Γουάιλι, σε μια τοπική καθολική εκκλησία. Δημιούργησαν το δικό τους πρακτορείο ειδήσεων με το όνομα Cliffords στην οδό Στάνλεϊ και μετακόμισαν στον επάνω όροφο. Ο δεύτερος γιος ήρθε το 1972 και η κόρη το 1974, αλλά η επιχείρηση του ζευγαριού πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Λίγους μήνες μετά την γέννηση του τρίτου τους παιδιού, το κατάστημά τους χρεοκόπησε. Και τα οικονομικά αυτά προβλήματα ήταν η αρχή μιας από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της μετέπειτα βοηθού της βασίλισσας Ελισάβετ.
Το 1979, πεθαίνει από καρκίνο του μαστού η μητέρα της, σε ηλικία μόλις 53 ετών. Στην συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο γάμος της διαλύεται και η Άντζελα υποβάλλει αίτηση για το τμήμα τροφοδοσίας του βρετανικού στρατού στην Γερμανία, όπου εργαζόταν ως σερβιτόρα.
Η σχέση της με τα παιδιά της
Και μπορεί να ακούγεται περίεργο που άφησε πίσω της τρία μικρά παιδιά να μεγαλώνουν με τον πατέρα τους, σύμφωνα όμως με πηγές, μιλούσε μαζί τους συνέχεια στο τηλέφωνο και τους έβλεπε τακτικά. Όταν μεγάλωσαν αρκετά, πήγαν να μείνουν μαζί της. «Η σχέση της με τα παιδιά της ήταν πολύ στενή» λέει ένα μέλος της οικογένειας. «Την αγαπούσαν τόσο όσο και τον πατέρα τους».
Στο Βερολίνο όμως, η Άντζελα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με έναν Γερμανό και έγινε κυρία Άντζελα Γουόνσακ. Χώρισε ξανά και εργάστηκε ως οικονόμος στον Βρετανό πρέσβη Κρίστοφερ Μάλαμπι όταν γνώρισε τον άνδρα που έμελλε να γίνει ο τρίτος της σύζυγος, ο Τζιμ Κέλι, λοχίας στους Ιρλανδούς φρουρούς, σε ένα μπάρμπεκιου της πρεσβείας το 1989 με αφορμή την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Κερδίζοντας τη εκτίμηση του πρέσβη στο Βερολίνο
Μέχρι εκείνη την εποχή, η επίμονη αφοσίωση της μετέπειτα βοηθού της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ήδη γνωστή: είχε γίνει απαραίτητη για τον εργοδότη της, τον πρέσβη Μάλαμπι. «Ήταν η Νο1 λαίδη του» λέει ο τρίτος της σύζυγος: «Έμαθε να μιλάει γερμανικά για να μπορεί να επικοινωνεί με το προσωπικό και έμαθε επίσης γαλλικά γιατί η σύζυγος του πρέσβη, η κυρία Πασκάλ ήταν Γαλλίδα. Ήταν μοναδική. Ήταν πάντα καλλωπισμένη – φορούσε μακιγιάζ ακόμη κι όταν πήγαινε για ψώνια – ήταν ντυμένη άψογα και ποτέ μα ποτέ δεν έβριζε». Έχοντας κερδίσει την εύνοια του πρέσβη, η Άντζελα είχε στην κατοχή της όλο τον τελευταίο όροφο της κατοικίας του για να φτιάξει το δικό της σπίτι. Και τα παιδιά της θα μπορούσα να την επισκέπτονται στις διακοπές τους.
Η πρώτη επαφή με τους Γουίνδσορ
Το σημείο καμπής στην ζωή της Άντζελα ήρθε τον Μάρτιο του 1991, όταν η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ πήγε στην Γερμανία για να παρουσιάσει το Royal Shamrock στα μέλη της Ιρλανδικής φρουράς κατά την διάρκεια της παραδοσιακής τελετής του Αγίου Πατρικίου.
Ως οικονόμος στην κατοικία του πρέσβη, η Άντζελα ήταν υπεύθυνη για την προετοιμασία του δωματίου της βασίλισσας αλλά και την κάλυψη κάθε ανάγκης της. Έγινε επίσης, στενή φίλη με την προσωπική βοηθό της βασίλισσας, την Μπέτι Λικ, και παρακολούθησε από πολύ κοντά την στενή σχέση αυτών των δύο γυναικών. «Υπάρχει πάντα μια δουλειά που σας περιμένει πίσω στην Αγγλία» δήλωσε η σαφώς εντυπωσιασμένη βασίλισσα αναχωρώντας για την Αγγλία.
Πολύ σύντομα, τον Οκτώβριο του 1992, η Άντζελα Κέλι συναντήθηκε με την βασίλισσα Ελισάβετ, όταν η ίδια και ο πρίγκιπας Φίλιππος επισκέφθηκαν το Βερολίνο. Η Άντζελα Κέλι επέστρεψε αργότερα για να ζήσει μόνιμα στην Βρετανία και σύντομα παντρεύτηκε τον τρίτο της σύζυγο. Οι δυο τους έφτιαξαν το σπιτικό τους στο Άσφορντ, πολύ κοντά στο Γουίνδσορ, αλλά η σχέση τους δεν κράτησε πολύ λόγω της καριέρας της Άντζελα που άνθιζε εκείνη την περίοδο αλλά και των στρατιωτικών του καθηκόντων.
Το 1994 πήγε σε συνέντευξη στο κάστρο Γουίνδσορ αποκαλύπτοντας ελάχιστα στον σύζυγό της. «Νόμιζα ότι θα πήγαινε για δουλειά ως υπηρέτρια» λέει ο πρώην σύζυγός της. Γιόρτασαν την νέα της θέση ως επικεφαλής της ντουλάπας της βασίλισσας Ελισάβετ με ένα γεύμα στην τοπική παμπ. Αλλά που να φανταστεί τον βαρύ φόρο που θα πλήρωνε με την νέα της θέση. «Ήταν ενθουσιασμένη με την νέα της δουλειά» πρόσθεσε. «Ήταν αυτό που ήθελε να κάνει πάντα στη ζωή της. Δεν την ενδιέφερε ο μισθός – η θέση μόνο την ένοιαζε. Δεν ήξερα τότε πόσο θα άλλαζε η ζωή μας».
Στην πραγματικότητα, ο νέος ρόλος της Άντζελα συνέπεσε με το τέλος του γάμου τους. «Όταν η Άντζελα δεν ήταν σε κάποιο ταξίδι με την βασίλισσα Ελισάβετ, εγώ ήμουν σε κάποια άσκηση. Τον περισσότερο καιρό μιλούσαμε απλά στο τηλέφωνο» όπως λέει. Ο χωρισμός τους το 1995 ήταν φιλικός. «Δεν υπήρχαν φωνές ούτε κραυγές» λέει. «Απλά πουλήσαμε το σπίτι και μοιράσαμε τα πάντα. Λυπάμαι που ο γάμος μας δεν πήγε καλά. Είναι ντροπή που δεν βρήκε κάποιον που να είναι ίσος».
Αλλά ενώ η Άντζελα έχει κάνει αμέτρητες θυσίες για να βρεθεί στην κορυφή, δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει ανταμειφθεί απόλυτα λόγω της εγγύτητας της με την βασίλισσα Ελισάβετ. Και μπορεί η σχέση τους να είναι επαγγελματική, η Άντζελα απευθύνεται στην βασίλισσα Ελισάβετ ως «μεγαλειότατη» ή «Κυρία», ενώ η βασίλισσα την αποκαλεί «Άντζελα» ωστόσο οι δύο γυναίκες λατρεύουν να συζητούν για τις οικογένειές τους όταν συναντώνται στο σπίτι της Άντζελα στο κάστρο Γουίνδσορ.