Ήταν μια ανακαίνιση που θα ζήλευε και αμερικανικό τηλεοπτικό ριάλιτι ανακατασκευής σπιτιών. Το Σπίτι στο Δάσος, όπως είναι η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά του ολλανδικού παλατιού Huis ten Bosch, δοκίμασε την επινοητικότητα των αρχιτεκτόνων, την κατάρτιση των πολιτικών μηχανικών, τις αντοχές των εργατών και φυσικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ολλανδών φορολογούμενων πολιτών, αφού ο αρχικός προϋπολογισμός των 35 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλασιάστηκε, με το κόστος να φτάνει στα 63 εκατ. ευρώ. Tο αποτέλεσμα της ριζικής ανακαίνισης του παλατιού παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα στον ολλανδικό Τύπο.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στο protothema.gr το ανάκτορο που θα είναι η νέα επίσημη κατοικία του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ, της συζύγου του βασίλισσας Μαξίμα και των τριών θυγατέρων τους, ηλικίας 15, 14 και 12 ετών έχει μέγεθος 8.785 τ.μ.
Η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο νέο της σπίτι στις αρχές της χρονιάς. Μέχρι πρότινος ζούσαν στη Villa Eikenhorst, λίγο έξω από τη Χάγη. Η μετοίκηση συνοδεύτηκε από εύλογη συναισθηματική φόρτιση, αφού το Huis ten Bosch υπήρξε η επίσημη κατοικία της βασιλομήτορος Βεατρίκης και άρα ο τόπος όπου ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων.
Βέβαια, μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση το παλάτι έχει γίνει αγνώριστο. Εκτός φυσικά από εμβληματικούς χώρους του, όπως η αίθουσα του χορού, το κινέζικο και το γιαπωνέζικο δωμάτιο, που περάστηκαν με νέο λούστρο διατηρώντας μέχρι κεραίας την αίγλη των τριών και πλέον αιώνων ιστορίας του, αλλά και το Oranjezaal, το πορτοκαλί δωμάτιο που είναι μάλλον το πιο χαρακτηριστικό του ανακτόρου χάρη στον επιβλητικό θόλο του που φτάνει στα 28 μέτρα και φιλοξενεί 31 έργα τέχνης 12 ζωγράφων της φλαμανδικής σχολής στο στυλ του προπάτορα Ρούμπενς.
Τα μανιτάρια στον θόλο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνάντησε η αρχιτεκτονική ομάδα ήταν τα μανιτάρια που είχαν ξεφυτρώσει λόγω υγρασίας στο εσωτερικό του θόλου. Αφού αντιμετωπίστηκαν με ειδικές μεθόδους ξήρανσης, το εξωτερικό του θόλου μονώθηκε ενώ πλέον η εσωτερική θερμοκρασία και η υγρασία ρυθμίζονται από σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα δωμάτια του παλατιού, σίγουρα σε εκείνα που φιλοξενούν έργα τέχνης, κειμήλια και αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας ανυπολόγιστης αξίας.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας, πάντως, φρόντισαν να μπολιάσουν με την κοσμοθεωρία τους τα δωμάτια που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Στην είσοδο της νέας μόνιμης κατοικίας τους, λόγου χάρη, δεν επέλεξαν κάποιον vintage πολυέλαιο, αλλά ένα σύγχρονο αφαιρετικό οικολογικό γλυπτό φωτιστικό, σχεδιασμένο από το στούντιο Drift με το όνομα «Εύθραυστο Μέλλον».
Στη μεγάλη σάλα υποδοχής, η οποία πλέον μετονομάστηκε σε Σαλόνι του DNA δεν τοποθέτησαν, όπως είθισται για τους βασιλείς, αντικριστά τα πορτρέτα τους, αλλά τον κώδικα των γονιδίων τους. Μάλιστα, προκειμένου να μην μπορεί κάποιος γνώστης να αποκωδικοποιήσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας των βασιλέων το DNA τους παραλλάχθηκε ελαφρώς.
Τέλος, στο Μπλε Σαλόνι, τον αγαπημένο χώρο της βασίλισσας Βεατρίκης, ο Βίλεμ και η Μαξίμα ζήτησαν από καλλιτέχνες να δημιουργήσουν δύο πίνακες βασισμένους σε αγαπημένα αντικείμενα και παιδικές αναμνήσεις τους.
Βεβαίως, πλέον ο 52χρονος βασιλιάς δεν παίζει με ξύλινα αλογάκια και μολυβένια στρατιωτάκια. Προτιμά πιο αληθινά παιχνίδια, όπως το Boeing 737-700, το οποίο παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες και προστίθεται στον στόλο της ολλανδικής μοναρχίας. Ο Βίλεμ έχει δηλώσει ότι, αν δεν ήταν βασιλιάς, σίγουρα θα ήταν πιλότος. Φρόντισε, λοιπόν, να επαληθεύσει τον εαυτό του πετώντας μέχρι και σήμερα ως συγκυβερνήτης -χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο- με τα αεροσκάφη της KLM. Στην πραγματικότητα, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, αφού για να μπορεί να παίρνει στα χέρια του το πηδάλιο του νέου αεροσκάφους της βασιλικής οικογένειας έπρεπε να έχει συμπληρώσει 150 ώρες πτήσεις ετησίως.
Είναι πάντως πράγματι βολικό ένα δίπλωμα πιλότου ειδικά για έναν γαλαζοαίματο που τα τελευταία χρόνια διαθέτει και εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι. Αν βαρεθεί τη μουντάδα της Χάγης, μπορεί να φορτώσει σύζυγο και κόρες στο Boeing του και σε λιγότερο από τέσσερις ώρες να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας: ο Βίλεμ και η Μαξίμα, οι οποίοι φέτος συμπλήρωσαν 17 χρόνια έγγαμου βίου, μαγεύτηκαν από το τοπίο των αργολικών ακτών όταν τον Αύγουστο του 2010 επισκέφθηκαν την περιοχή επ’ ευκαιρίας του γάμου του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ. Ετσι, αποφάσισαν να ζήσουν τον μύθο τους και στην Ελλάδα