Θεωρείται η μάστιγα του dating στην εποχή μας. Ο κόσμος των ραντεβού (αν μπορεί να μεταφραστεί έτσι η διαδικασία του να βρεις έτερον ήμισυ χωρίς τη μεσολάβηση προξενήτρας) είναι αρκετά δύσκολος από μόνος του.
της Αλίνας Χατζιδάκι
Όταν και το ghosting μπαίνει στο τραπέζι τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Είναι όμως τόσο καινούριο φαινόμενο όσο νομίζουμε, ή μήπως οι άπειροι τρόποι επικοινωνίας που υπάρχουν σήμερα διογκώνουν τον αντίκτυπο που έχει η ξαφνική διακοπή της και κάνει την απόρριψη να μοιάζει απείρως βαρύτερη απ’ όσο στην πραγματικότητα είναι;
Τι είναι Ghosting
Ghosting είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε όταν μετά από ένα ή περισσότερα ραντεβού κάποιος εξαφανίζεται στα καλά καθούμενα, κόβοντας τελείως απροειδοποίητα κάθε επικοινωνία με το άλλο μέλος της εξίσωσης, το οποίο μένει να μαζεύει την αυτοπεποίθησή του από το πάτωμα και ταυτόχρονα να αναρωτιέται τι έκανε λάθος και να προσπαθεί να μην δώσει βάση στην πιο κολακευτική πιθανότητα ο εξαφανισμένος να έχει πέσει θύμα απαγωγής από εξωγήινους, να έχει μπει φυλακή ή, γιατί όχι, να έχει πεθάνει, οπότε λογικό που δεν στέλνει.
Ακούγεται απαίσιο και είναι ένας μάλλον σκληρός τρόπος να τελειώσει κάποιος μια σχέση, αλλά οι άνθρωποι το κάνουν, τώρα περισσότερο από ποτέ και οι λόγοι εξηγούν, αλλά δεν δικαιολογούν απόλυτα την πρακτική.
Άλλοι το κάνουν επειδή δε νιώθουν έλξη, κάποιοι επειδή ο άλλος γίνεται κάπως κολλιτσίδα, άλλοι επειδή βρήκαν κάτι που τους γυαλίζει περισσότερο – όλοι πολύ κατανοητοί λόγοι για να τελειώσεις μια σχέση, αλλά άσχετοι με το γεγονός ότι υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι από το να σβηστείς από το χάρτη, που δεν απέχει πολύ από το να κρύβεσαι για να μην χρειαστεί να περάσεις τη δυσάρεστη διαδικασία μιας πιο ξεκάθαρης εξήγησης.
Πρακτική δειλίας
Αν το σκεφτούμε όμως λίγο καλύτερα, οι άνθρωποι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν την τακτική του ψόφιου κοριού για να λήγουν καταστάσεις. Την εποχή πριν τα κινητά αφήναμε τα ακουστικά των τηλεφώνων ανοιχτά και αυτό ήταν – τώρα με κινητό, sms, mail, viber, εφαρμογές dating και social media όταν θες να αποφύγεις κάποιον πρέπει να κρυφτείς πίσω από πολλές πόρτες, αλλά στην ουσία η πράξη είναι η ίδια, απλώς η τεχνολογία τη μεγεθύνει. Επιπλέον, μάλλον όλοι πέσαμε θύματα κάποιου είδους ghosting από το γυμνάσιο ήδη όταν εκείνη η φίλη ξαφνικά σταμάτησε να μας μιλάει, γεγονός που λέει πολλά για το πόσο ανώριμη, αλλά και ανθρώπινη είναι αυτή η συμπεριφορά.
Είναι δειλή τακτική, αλλά η ανθρώπινη φύση δεν είναι μόνο ευγένεια, μεγαλοψυχία και grandeur. Και ασφαλώς δεν λέει τίποτα κακό για τη γοητεία εκείνου που το υφίσταται.
Η Μπλέικ Λάιβλι δεν ξαναμίλησε στο Λεονάρντο Ντι Κάπριο μετά από δύο ραντεβού, ο Τζον Σουντέικις δεν τηλεφώνησε στην Ολίβια Γουάιλντ για έναν μήνα πριν αρχίσουν να βγαίνουν κανονικά και η Ριάνα έκανε ghosting στον Drake όχι μία, αλλά δύο φορές.
Κανείς από τους παθόντες δεν κλείστηκε σε μοναστήρι. Σίγουρα, η απόρριψη είναι χάλια, αλλά ειδικά όταν πρόκειται για μερικά μόνο ραντεβού, το ghosting αν και ανάγωγο, δεν είναι ακριβώς θανάσιμη αμαρτία.
Στον κόσμο του tinder, του online dating και των συναφών μεθόδων που έχουν βάση την αφθονία και την ευκολία επιλογών, δεν χρειάζονται όλες οι ιστορίες επίλογο.
πηγή: www.marieclaire.gr