6 βασικά λάθη που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις στο σιδέρωμα!

Ακόμα κι αν πηγαίνεις τα ρούχα σου στο καθαριστήριο, ή «καθαρίζει» η μαμά σου για σένα, το σίδερο είναι μια άκρως αναγκαία συσκευή που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Είτε θέλεις να κάνεις ένα γρήγορο «πάτημα» πριν από μια βραδινή σου έξοδο, είτε το καθαριστήριο έκλεισε και δεν πρόλαβες να πάρεις τα κολλαριστά σου ρούχα και δεν θέλεις να πας «τσαλακωμένος» στο γραφείο ή στη σχολή, ξέρεις ότι το σίδερο είναι εκεί για να δώσει τη λύση. Όταν δε, πρόκειται για ένα νοικοκυριό με πάνω από 2 άτομα τότε δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι είναι «έγκλημα» να μην υπάρχει ένα σύστημα σιδερώματος στο σπίτι.
Τα προαναφερθέντα αποδεικνύουν περίτρανα ότι, είτε σου αρέσει, είτε όχι, το σιδέρωμα δεν το γλιτώνεις. Γι’ αυτό και πρέπει να το κάνεις, τουλάχιστον, σωστά.
Στη λίστα που ακολουθεί συγκεντρώσαμε τα 6 συνήθη λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στο σιδέρωμα:

1. Σιδερώνεις υπερβολικά στεγνά υφάσματα
Σιδερώνεις το παντελόνι τζιν που μόλις έβγαλες απ’ το στεγνωτήριο και δεν λέει να φύγει το τσαλάκωμα. Κάποια στιγμή θα ισιώσει, αλλά μπορείς να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου προτιμώντας να σιδερώνεις τα ρούχα όταν είναι πιο υγρά. Επομένως, φρόντισε να μην έχουν στεγνώσει εντελώς τα ρούχα όταν θελήσεις να τα σιδερώσεις. Αν το καλοσκεφτείς, γι’ αυτό και οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας ράντιζαν τα ρούχα με λίγο νερό. Φυσικά, όλα γίνονται πιο εύκολα μ’ ένα σίδερο ατμού, αφού ο ατμός κάνει το σιδέρωμα «παιχνιδάκι» (έχε όμως υπόψη σου ότι σε ορισμένα υφάσματα απαγορεύεται ο ατμός). Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να σιδερώνεις αμέσως μόλις μαζεύεις τα απλωμένα ή, αν χρησιμοποιείς στεγνωτήριο, να επιλέγεις πρόγραμμα με χαμηλή θερμοκρασία.

2. Δε δίνεις προσοχή στις θερμοκρασίες σιδερώματος
Νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπερδεύεις πιο γρήγορα, ανεβάζεις «στο τέρμα» τη θερμοκρασία στο σίδερο και σιδερώνεις έτσι όλα τα ρούχα με κίνδυνο να καταστρέψεις τα υφάσματα. Το σύμβολο στις ετικέτες των ρούχων θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τη σωστή θερμοκρασία για κάθε ύφασμα. Το σύμβολο αυτό είναι ένα σχήμα που μοιάζει με σίδερο και οι βούλες που υπάρχουν μέσα σε αυτό αντιπροσωπεύουν τη θερμοκρασία σιδερώματος για το ρούχο: π.χ. μία βούλα σημαίνει χαμηλή θερμοκρασία, δύο βούλες μέτρια θερμοκρασία, τρεις υψηλή θερμοκρασία κ.ο.κ. Εάν δεν είσαι σίγουρος τι θερμοκρασία πρέπει να επιλέξεις, ή το ρούχο είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό υφασμάτων, επίλεξε τη ρύθμιση για πιο ευαίσθητα υφάσματα. Έτσι θα το προστατεύσεις καλύτερα και πιο σίγουρα. Γενικά, πάντως, καλό είναι να δίνεις βάση στα σύμβολα φροντίδας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

3. Σπαταλάς χρόνο αλλάζοντας συνεχώς τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας
Εδώ πάμε, πάλι, στο άλλο άκρο. Δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στις θερμοκρασίες γιατί δεν θέλεις να καταστρέψεις το αγαπημένο σου T-shirt, και πολύ καλά κάνεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κουράζεσαι όταν έχεις να σιδερώσεις ένα «βουνό» ρούχα. Αντί, λοιπόν, να αλλάζεις τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας κάθε φορά που σιδερώνεις ένα ρούχο, διαχώρισέ τα σε στοίβες, ανάλογα με το ύφασμα. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γλιτώσεις χρόνο και κόπο.

4. Αφήνεις τα ευαίσθητα για το τέλος
Αφήνεις τα ευαίσθητα υφάσματα για το τέλος, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπερδεύεις πιο γρήγορα, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις τα υφάσματα μ’ αυτό τον τρόπο. Το σίδερο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κρυώσει απ’ ότι για να ζεσταθεί, γι’ αυτό καλύτερα να ξεκινήσεις με τα υφάσματα που χρειάζονται χαμηλότερη θερμοκρασία, κι έπειτα ανέβασε τη θερμοκρασία, σταδιακά, για τα βαμβακερά και τα λινά.

5. Δεν καθαρίζεις το σίδερό σου
Εάν σου έχει τύχει, εκεί που σιδερώνεις, είτε να πετάει νερό το σίδερο, είτε να μειώνεται η παραγωγή ατμού ή να αφήνει σημάδια στα ρούχα, τότε σημαίνει ότι έχεις πολύ καιρό να το καθαρίσεις ή, ακόμα χειρότερα, δεν το έχεις καθαρίσει ποτέ. Με την πάροδο του χρόνου, το σίδερο ατμού σου, θα αρχίσει να συσσωρεύει άλατα -αυτό συμβαίνει σ’ όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούν νερό. Όσο πιο «σκληρό» είναι το νερό στην περιοχή σου, τόσο πιο γρήγορα θ’ αρχίσουν να αναπτύσσονται και να στερεοποιούνται οι ακαθαρσίες απ’ τα άλατα, εφόσον δεν καθαριστούν. Φρόντισε να αφαιρείς τακτικά τα άλατα, ώστε το σίδερο ατμού σου να αποδίδει πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Καθάριζε την πλάκα με μια πάστα μαγειρικής σόδας όταν το σίδερο είναι κρύο, ή με μια πάστα που να είναι κατάλληλη για το σίδερό σου. Εάν πάλι δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με την καθαριότητα της συσκευής σου, τουλάχιστον εξοπλίσου με σίδερο που διαθέτει σύστημα αυτοκαθαρισμού.

6. Αποθηκεύεις το σίδερο σου ενώ υπάρχει νερό στη δεξαμενή
Εάν θες να χρησιμοποιείς το σίδερό σου για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, τότε φρόντιζε να αδειάζεις πάντα τη δεξαμενή νερού μετά το σιδέρωμα. Αφού κρυώσει εντελώς, άδειασε τελείως τη δεξαμενή πριν το αποθηκεύσεις. Έτσι, θα αποφευχθεί η γρήγορη φθορά της συσκευής.

 

http://blog.kotsovolos.gr

κόλπαΜΥΣΤΙΚΑρούχασίδεροσιδέρωμα