Ημερολόγια και σημειωματάρια, θήκες επαγγελματικών καρτών, ψηφιακές κορνίζες, βάσεις tablet, προϊόντα με το εταιρικό logo, διακοσμητικά και κούπες. Είναι η φετινή τάση στα εταιρικά δώρα της εορταστικής περιόδου που διανύουμε, σύμφωνα με την Ambella Corporate & Promotional Gifts, που ειδικεύεται στον χώρο.
“Αποτελεί παράδοση αυτήν την εποχή οι επιχειρηματίες να δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους σε συνεργάτες και συνεταίρους τους, στέλνοντας ευχητήριες κάρτες και δώρα”, παρατηρεί ο Πίτερ Γκάσκα, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της σχεδιάστριας και κατασκευάστριας παιχνιδιών Wild Creations.
“Μπορεί οι χειρονομίες αυτές να διαφέρουν σε κλίμακα και κόστος, αυτό όμως που έχει μένει σταθερό στη διάρκεια της μακράς επαγγελματικής μου πορείας είναι το μέγεθος της σπατάλης σε εντελώς άσχετα ή άχρηστα δώρα, που καταλήγουν στα σκουπίδια ή τα ξεφορτώνεται κανείς ξαναδωρίζοντάς τα”!
Καλό είναι λοιπόν -προτείνει- να έχει κανείς υπόψη του μερικούς “χρυσούς” κανόνες στην επιλογή εταιρικών δώρων, ιδιαίτερα εάν αυτά προορίζονται για κάποιον σημαντικό συνεργάτη ή ακόμη χειρότερα για κάποιον προϊστάμενο στον εργασιακό του χώρο.
Πρέπει να έχουν κάποια χρησιμότητα, μπορεί ακόμη και να εξυπηρετούν κάποιον καλό σκοπό, π.χ. φιλανθρωπίες. Πρέπει επίσης να είναι καλόγουστα, ιδιαίτερα εάν έχουν τυπωμένο πάνω τους το logo της εταιρίας. Κι εάν τελικά καταφύγετε στην κλασσική επιλογή των εορταστικών καλαθιών, προτιμήστε να τα γεμίσετε με κάτι υγιεινό, αντί για τρόφιμα που θα στείλουν το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια στα ύψη.
Ακόμη πιο… αλτρουϊστικά στο πνεύμα των ημερών ο Ντέιβιντ Μπράντφορντ, πρώην CEO πολλών πετυχημένων εταιριών όπως οι HireVue και Fusion-io, έχει άλλους είδους εταιρικά δώρα να προτείνει, κυρίως σε αυτούς που έχουν ήδη επιτύχει στον κόσμο των επιχειρήσεων και βρίσκονται πια σε θέση ισχύος.
Μπορούν φέρ’ ειπείν να δώσουν πολύτιμες και από καρδιάς συμβουλές στρατηγικής σε έναν συνεργάτης ή απλά να του χαρίσουν ένα εκπληκτικό βιβλίο για την επιχειρηματικότητα που έχει βοηθήσει και τους ίδιους.
Μπορούν ακόμη καλύτερα να προσφέρουν δουλειά σε κάποιον/α που το χρειάζεται και τον/την εκτιμούν. Να βγουν για φαγητό με κάποιον που αναζητεί έναν μέντορα. Να κάνουν “endorse” στο προφίλ κάποιου που θαυμάζουν στα social media, όπως στο LinkedIn, απαριθμώντας και σε μια, δυο παραγράφους και τους λόγους.
Και -κατά προτίμηση- να γράφουν προσωπικά τις ευχητήριες κάρτες, κυρίως δε εάν αυτές προορίζονται σε άμεσους συνεργάτες.