Ο λόγος για την Jamala, την φετινή νικήτρια της Eurovision από την Ουκρανία, η οποία κατάφερε με την ερμηνεία της να κατακτήσει την Ευρώπη!
Μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για τον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν. Και κάνοντας όνειρα να ερμηνεύσει στη Σκάλα του Μιλάνου.
Το δεύτερο μπορεί να μην το πέτυχε. Το πρώτο όμως, τη βοήθησε να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, καθώς σήμερα όλοι μιλούν για την Jamala, την τραγουδίστρια που χάρισε στην Ουκρανία τη νίκη στη φετινή Eurovision, με ένα πολιτικό τραγούδι.
Η 32χρονη Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, κατάφερε να κερδίσει με το «1944», ένα τραγούδι για τον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας. Ανάμεσά τους, ήταν η προγιαγιά της. Και η τραγωδία που έζησε η οικογένειά της, την ενέπνευσε.
«Εκείνη η τρομερή χρονιά άλλαξε για πάντα τη ζωή μίας εύθραυστης γυναίκας, της προγιαγιάς μου, της Ναζιλκάν. Θα προτιμούσα να μην είχαν συμβεί όλα αυτά τα τρομερά πράγματα σε εκείνη και θα προτιμούσα αυτό το τραγούδι να μην υπήρχε», είπε η Jamala, στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη νίκη της.
Η ίδια γεννήθηκε στο Κιργιστάν. Ο πατέρας της ήταν Τατάρος της Κριμαίας και η μητέρα της Αρμένισα. Μάλιστα, στο DNA της είναι «γραμμένη» η μουσική, καθώς από την πλευρά της μητέρας της είναι συγγενείς του Αράμ Χατσατουριάν, του πιο γνωστού Αρμένιου συνθέτη του 20ου αιώνα.
Ίσως έτσι εξηγείται και η αγάπη της για τη μουσική, που εμφανίστηκε από τα παιδικά της χρόνια. Άλλωστε, έκανε την πρώτη επαγγελματική της ηχογράφηση μόλις στα 9 της χρόνια, με 12 παιδικά και παραδοσιακά τραγούδια των Τατάρων της Κριμαίας.
Έκανε σπουδές στη μουσική και ασχολήθηκε με την όπερα. Ως μία από τις κορυφαίες στην τάξη της, σχεδίαζε να αφοσιωθεί στην κλασική μουσική και μάλιστα ονειρευόταν να κάνει καριέρα στην Σκάλα του Μιλάνου. Όμως, το πάθος της για την τζαζ και η διάθεσή της να πειραματιστεί μουσικά την οδήγησαν σε διαφορετικούς δρόμους, ενώ άρχισε να δίνει συναυλίες με την αδερφή της, Βενέρα.
Συγκέντρωσε επάνω της τα βλέμματα με την εμφάνισή της στον διεθνή διαγωνισμό για νέους ποπ τραγουδιστές «New Wave», το 2009, όπου και κέρδισε. Μετά από αυτό άνοιξε τα φτερά της και άρχισε να δίνει συναυλίες στη Μόσχα και το Βερολίνο, ενώ έγινε διάσημη στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, περιστασιακά, συνέχισε να μετέχει και σε συναυλίες κλασικής μουσικής.
Φέτος δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησε να βρεθεί στη σκηνή της Eurovision. Το 2011 μετείχε στη διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε την Ουκρανία. Παρότι επελέγη για την τελική φάση, εξαιτίας διαμάχης που ξέσπασε για ψήφους που δεν καταμετρήθηκαν ορίστηκε νέα διαδικασία και εκείνη αποσύρθηκε.