Εφτά αεροπορικές απορίες που μας «στοιχειώνουν»

 Κατά καιρούς μας δημιουργούνται διάφορες απορίες σχετικά με  τα αεροπορικά ταξίδια… Παρακάτω θα βρείτε μερικές από αυτές έτσι όπως παρουσιάζονται μέσα από το clickatlife.gr: 

Μπορεί ο κεραυνός να συντρίψει το αεροπλάνο;

Είναι εύλογο να νομίζει κάποιος ότι ένα μάτσο σίδερα και μέταλλα που πετάει σε μια καταιγίδα, αποτελεί εύκολο στόχο για ένα κεραυνό. Και δεν έχει άδικο, αφού ο κεραυνός χτυπά όλα τα επιβατικά αεροπλάνα κατά μέσο όρο μια φορά το χρόνο. Δεν χρειάζεται, όμως, να ανησυχείτε. Το τελευταίο αεροπλάνο που συνετρίβη από κεραυνό ήτα ν το 1967, ενώ σήμερα τα αεροσκάφη περνούν επιτυχώς διάφορα τεστ όσον αφορά τους κεραυνούς και το μόνο που μπορεί να αισθανθείτε, αν σας συμβεί, είναι μια μικρή ανατάραξη.

Τα αεροπλάνα αποφεύγουν όντως το τρίγωνο των Βερμούδων;

Ο θρύλος λέει ότι περισσότερα από 1000 αεροπλάνα και πλοία έχουν εξαφανιστεί περνώντας από την περιοχή μεταξύ Βερμούδων, Πουέρτο Ρίκο και Φλόριντα. Το λογικό θα ήταν να δικαιολογούσατε τους πιλότους αν προτιμούσαν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από το περίφημο τρίγωνο. Αλλά δεν το κάνουν, ούτε το έκαναν ποτέ. Τα αεροπλάνα ταξιδεύουν διασχίζοντας τη μυστηριώδη αυτή ζώνη εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζουν να το κάνουν παρά τους μύθους. Μάλλον αξίζει τον κόπο όταν η μοναδική εναλλακτική τους είναι μια παράκαμψη 1800 μιλίων.

Είναι αλήθεια ότι μεθάει κανείς γρηγορότερα στο αεροπλάνο;

Ο μύθος λέει ότι η έλλειψη οξυγόνου σημαίνει ότι το αλκοόλ πηγαίνει στον εγκέφαλο πολύ πιο γρήγορα και γι’ αυτό πολλοί υποθέτουν ότι στον αέρα μεθάμε γρήγορα, ενώ στη γη όχι. Οι έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα σε κάποιον που πίνει στον αεροδιάδρομο και σε κάποιον που πίνει στα 12 χιλιάδες πόδια. Το ίδιο ισχύει είτε είστε σε bar, είτε στο αεροπλάνο: 6 ποτήρια κρασί πριν το πρωινό, θα σας πειράξουν όπως και να ’χει.

Τα κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν πράγματι να προκαλέσουν πρόβλημα σε ένα αεροπλάνο;

Το μικρό σας iPad από μόνο του δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα πλοήγησης ενός αεροπλάνου. Αν, όμως, όλοι κρατήσουν τα κινητά και τα ηλεκτρονικά gadget ανοιχτά, τότε μπορεί να υπάρξει θέμα. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι πολλά γνωστά για τις επιδράσεις των ανοιχτών συσκευών, οπότε πρόκειται περισσότερο για μέτρα προφύλαξης. Καλύτερα, πάντως, να εφαρμόζετε τους κανονισμούς, παρά να γίνετε η αιτία να προκληθεί δυστύχημα.

Οι θέσεις κοντά στις εξόδους κινδύνου είναι πράγματι οι πιο ασφαλείς σε περίπτωση συντριβής;

Αν και ο έξτρα χώρος είναι όντως πολυτέλεια, το να καθίσετε δίπλα στην έξοδο δεν αυξάνειστην πραγματικότητα τις πιθανότητες να επιζήσετε, αν το αεροπλάνο σας πέσει. Τα δυστυχήματα που συμβαίνουν σε ένα αεροπλάνο συμβαίνουν για διάφορους λόγους και είναι αδύνατο να πει κάποιος ότι ορισμένες θέσεις είναι πιο ασφαλείς από άλλες. Αν το αεροπλάνο πιάσει φωτιά, τότε η θέση κοντά στην έξοδο μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, αλλά αν οι πόρτες του καταστραφούν, τότε είστε οι πρώτοι που θα τραβηχτείτε προς τα έξω. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι να γνωρίζετε πού ακριβώς είναι η έξοδος κινδύνου κι όχι να καθίσετε κοντά της.

Είναι όντως η πιθανότητα να κολλήσετε έναν ιό στο αεροπλάνο μεγαλύτερη;

Μπορείτε να ηρεμήσετε. Ο ανακυκλωμένος αέρας των αεροπλάνων δεν διευκολύνει τη μετάδοση μικροβίων, αφού όλα τα αεροσκάφη έχουν ένα σύστημα φίλτρων αέρα High Efficiency Particle Air Filters (HEPA). Το σύστημα αυτό παίρνει αέρα από έξω και τον ανακατεύει με τον ανακυκλωμένο αέρα του αεροπλάνου, ενώ στη συνέχεια τον φιλτράρει, δεσμεύοντας τα μικρόβια και στέλνοντας καθαρό αέρα στην καμπίνα. Ο αέρας, με αυτό τον τρόπο ανανεώνεταικάθε 2 με 4 λεπτά.

Τα αεροπλάνα συγκρούονται συχνά με πουλιά;

Η αλήθεια είναι πως –δυστυχώς για τα πουλιά- ναι. Για τους επιβάτες, όμως, πέραν κάποιων ακραίων περιπτώσεων, οι συγκρούσεις αυτές δεν γίνονται αντιληπτές. Όπως με τις περισσότερες περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σημειώνεται στην απογείωση και την προσγείωση, ενώ κάποια αεροδρόμια βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγάλες συγκεντρώσεις πουλιών, όπως π.χ. το JFK που είναι κοντά στο Jamaica Bay Wildlife Refuge στο Long Island. Τα πουλιά, πάντως, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σώσουν τη ζωή τους.

 

αεροπλάναΤαξίδια