Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο

Πολλοί από εμάς δεν μπορούν να φανταστούν να βγουν έξω από το σπίτι ή να ξαπλώσουν για ύπνο χωρίς να έχουν κάνει ένα ζεστό και απολαυστικό ντους, αλλά πόσο καλό κάνει η συνεχής και επίμονη αυτή καθαριότητα σύμφωνα με τους ειδικούς;

Έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική Mirror και παρουσιάζει το govastileto.gr,  δείχνει ότι το συνεχές πλύσιμο και ξέβγαλμα μπορεί στην πραγματικότητα να απομακρύνει κάποια σημαντικά έλαια που σώζουν το δέρμα μας.

Το υπερβολικό πλύσιμο λοιπόν σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να προκαλέσει δερματικές παθήσεις οι οποίες είναι κάποιες φορές επώδυνες. Έρευνα που είχε γίνει το 2015 έδειξε ότι τέσσερις στις πέντε γυναίκες κάνουν ντους μέρα παρά μέρα ενώ κάποιες κάνουν ακόμα και κάθε τρεις μέρες. Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Stephen Shumack, Πρόεδρο του Australasian College στην Δερματολογία θα πρέπει να κάνουμε ντους μόνο όταν το χρειαζόμαστε.

Μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Morning Herald, είπε σχετικά: «Κατά τη διάρκεια μόνο των τελευταίων πενήντα με εξήντα χρόνων το καθημερινό μπάνιο έχει γίνει συνήθεια. Πρόκειται κυρίως για μια κοινωνική «πίεση» και όχι μια πραγματική ανάγκη. Έχει γίνει δημοφιλές λόγω της κοινωνικής ανάγκης να μυρίζουμε όμορφα αλλά ουσιαστικά είναι μόνο οι αδένες της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας που παράγουν την οσμή του σώματος. Δεν είναι όλο το σώμα.» Επιπλέον ο ίδιος αναφέρει ότι το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να καταστρέψει τα μαλλιά όπως και το υπερβολικό πλύσιμο στο υπόλοιπο σώμα. Ουσιαστικά αυτό που λέει ο καθηγητής είναι ότι με το συνεχές καθημερινό πλύσιμο καταστρέφονται και τα καλά, χρήσιμα έλαια που προστατεύουν το δέρμα μας, πράγμα που πολλοί δεν γνωρίζουν. Το δέρμα μας όπως λέει γίνεται πιο ευάλωτο στα βακτήρια και στους ιούς προκαλώντας φαγούρα στο δέρμα, ξηρότητα, ευαισθησία ακόμη και εκζέματα.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά λοιπόν αλλά οι ειδικοί ενημερώνουν ότι δεν χρειάζεται υπερβολή αλλά αντίθετα ένα μέτρο για να διατηρείται η ισορροπία στο δέρμα μας.

έρευνακαθαριότηταμπάνιο