Συνήθως δεν το σκεφτόμαστε, όμως τα καλλυντικά που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ενώ η ζωή τους έχει μάλλον τελειώσει, φιλοξενούν ουκ ολίγους ανεπιθύμητους επισκέπτες… Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Cosmetic Science” το 70% των γυναικών ηλικίας 18-28 ετών, που έλαβαν μέρος χρησιμοποιούσαν κάποιο … “ληγμένο” προϊόν -κυρίως μάσκαρα, σκιές ή αϊλάινερ. Η μελέτη έδειξε πως το 67% από τα προϊόντα αυτά περιείχαν υψηλά επίπεδα μικροοργανισμών εν δυνάμει ικανών να προκαλέσουν κάποια οφθαλμική μόλυνση!
Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλα τα καλλυντικά, κάποια στιγμή λήγουν. Τα συντηρητικά που περιέχουν μπορούν να προστατεύουν τη σύνθεση για συγκεκριμένο χρόνο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Η ζωή δε ενός προϊόντος μπορεί να παραταθεί ή να συντομευθεί, ανάλογα με τη μορφή και τη σταθερότητα των συστατικών του. Συνήθως, τα προϊόντα με βασικό συστατικό τους το νερό έχουν το μικρότερο χρόνο ζωής καθώς το νερό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και μικροβίων. Εξίσου ευπαθή είναι τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα. Τα μακροβιότερα είναι τα καλλυντικά που δεν περιέχουν νερό-ή περιέχουν ελάχιστο- όπως είναι οι πούδρες. Σύμφωνα με το clickatlife.gr:
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα καλλυντικά προϊόντα με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών αναγράφεται υποχρεωτικά η ημερομηνία λήξης ή η διάρκεια ζωής από την παραγωγή τους- αναζητήστε τον αριθμό και το γράμμα στο εικονίδιο με το βαζάκι της συσκευασίας (είναι γνωστό ως ημερομηνία PAO=Period After Opening). Για παράδειγμα, αν δείτε τη σήμανση 12Μ, σημαίνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές για 12 μήνες από τη στιγμή που θα ανοιχτεί. Επειδή όμως το μέρος που τα διατηρούμε και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε ενδέχεται να αλλοιώσουν νωρίτερα την σύνθεσή τους, καλό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια…
Κραγιόν: Οι περισσότερες εταιρείες τούς δίνουν διάρκεια ζωής 1-2 χρόνια. Οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν αλλοιώνονται ακόμα κι αν περάσουν 4 χρόνια!Η συμβουλή μας:Αν το κραγιόν σας μυρίζει περίεργα, πετάξτε το.
Μάσκαρα: 4 μήνες το πολύ. Το προϊόν με τη μικρότερη διάρκεια ζωής. Θα την συντομεύσετε ακόμα περισσότερο αν δεν εγκαταλείψετε την-κακή- συνήθεια να ανεβοκατεβάζετε το βουρτσάκι στη θήκη του για να γεμίσει περισσότερο προϊόν. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να προσθέσετε αέρα που θα ξηράνει το περιεχόμενο.
Μέικαπ: Ένα υγρό μέικαπ διαρκεί από 6 έως και 8 μήνες αν η συσκευασία του έχει αντλία. Ένα μέικαπ με κρεμώδη υφή (π.χ. κόμπακτ), αν έχει ως βάση το νερό, δεν ξεπερνά σε διάρκειατους 12 μήνες. Αν έχει ως βάση το λάδι, μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο, περίπου 18 μήνες. Τα συστατικά των τελευταίων, πάντως, έχουν την τάση να διαχωρίζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν χαλάσει, απλώς χρειάζεται να τα ανακινήσετε καλά πριν τη χρήση..