Της Στέλλας Κάσδαγλη
Η αφορμή ήταν τα 27 ευρώ για τα τρία βιβλία μυθολογίας που περίμενε πώς και πώς η Στεφανία. Δηλαδή, με έναν πρόχειρο υπολογισμό (μισό βιβλίο κάθε βράδυ, μέσα στην ημέρα δεκάδες, και πόσα απ’ αυτά θα τα ξαναξαναξαναδιαβάσει;) μέχρι το τέλος του χρόνου θα έπρεπε να κόψουμε και το ηλεκτρικό.
Και τότε θυμήθηκα: βιβλιοθήκη.
Θυμήθηκα Αετοπούλειο, ησυχία, κι εγώ να ψάχνω στα ράφια τι δεν είχα διαβάσει -ακόμα. Θυμήθηκα τη χαρά του να παίρνεις-διαβάζεις-επιστρέφεις-ξαναπαίρνεις, δωρεάν (κάποτε νόμιζα ότι το ίδιο μπορείς να κάνεις και στα βιβλιοπωλεία).
Και ξεκινήσαμε, τον Ιούνιο. Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού.
Από τότε:
Η Στεφανία έχει διαβάσει 19 καινούρια βιβλία κι εγώ 5. Χωρίς τη βιβλιοθήκη, θα τα είχαμε πληρώσει τουλάχιστον 180 ευρώ -πράγμα που θα σήμαινε ότι μάλλον δε θα τα είχαμε διαβάσει καθόλου.
Άρχισα να ψάχνω συστηματικά το θέμα «δανειστικές βιβλιοθήκες» και διαπίστωσα ότι το να τις βρεις συγκεντρωμένες, κάπου, στο ίντερνετ, στις εφημερίδες (lol), βιτρινοκολλημένες στο προποτζίδικο της γειτονιάς, είναι τόσο δύσκολο όσο και το να αποφύγεις τα εξώφυλλα της Χρυσηίδας Δημουλίδου στους πάγκους των ΣΕΑ της Εθνικής Οδού.
Κι αυτό με προβλημάτισε πολύ.
Ναι, οι δανειστικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας δεν είναι τέλειες: έχουν το ελάττωμα να κλείνουν (λόγω μη βιωσιμότητας) εκεί που δεν το περιμένεις, διαθέτουν λίγα βιβλία και συνήθως παλιά. Αλλά αυτά θα ήταν αμελητέα ή/και αντιμετωπίσιμα αν λυνόταν το βασικό τους πρόβλημα: που είναι ότι ελάχιστοι θυμούνται την ύπαρξή τους και ακόμα λιγότεροι ξέρουν πώς να τις βρουν.
Enter Bookworm.
Ως online λέσχη ανάγνωσης αποφασίσαμε να (δε θα μπορούσαμε να μην) κάνουμε κάτι γι’ αυτό.
Ψάξαμε, αντιγράψαμε, ζωγραφίσαμε, αυτοσχεδιάσαμε και φτιάξαμε ένα web app, που περιέχει όλες τις δανειστικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας -ίσως λίγο λιγότερες (θα μας ξέφυγαν κάποιες), ίσως λίγο περισσότερες (ορισμένες από αυτές θα έχουν κλείσει). Μπορείτε να τις ψάξετε στο χάρτη ή με το όνομα της περιοχής στην οποία μένετε. Το σημαντικό είναι να μας στείλετε τις διορθώσεις και τις παρατηρήσεις σας (η διαδικασία του cross check έχει ξεκινήσει, αλλά παίρνει χρόνο) και κυρίως να πάτε να επισκεφθείτε αυτές που θα ανακαλύψετε.
Και να φύγετε από κει αγκαλιά με μια τσάντα βιβλία.