Εξαιρετικά επικερδές είναι το εμπόριο λευκής τρούφας στην Ιταλία λόγω της ξηρασίας που έχει επηρεάσει καίρια τη σοδειά αυτού του σπάνιου είδους μανιταριού και κατά συνέπεια έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών κατά 67% από πέρυσι. Οι υψηλότερες τιμές για τις μεσαίες και μεγάλες τρούφες ανέρχονται, φέτος, σε 2.500 ευρώ από 1.500 ευρώ το κιλό που ίσχυαν ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και το αρμόδιο Επιμελητήριο Γεωργίας στο Αστι της Ιταλίας, το οποίο παρέχει τις τιμές τους μήνες της συγκομιδής από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Εκτός από τις υψηλές τιμές που πωλούνται οι λευκές τρούφες, αποφέροντας μεγάλα κέρδη στους εμπόρους, εξίσου εντυπωσιακά είναι τα δημοσιονομικά μεγέθη που προκύπτουν από τις εξαγωγές αυτού του σπάνιου και περιζήτητου μύκητα που εντοπίζεται τους πρόποδες των Ιταλικών Αλπεων, σύμφωνα με το kathimerini.gr.
Οι εξαγωγές όλων των κατηγοριών τρούφας στην Ιταλία, η οποία είναι η κορυφαία χώρα στην Ευρώπη σ’ αυτόν τον τομέα, διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 34 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση μέσα στο τρέχον έτος, διαμορφώνοντας μια κατάσταση εκ διαμέτρου διαφορετική σε σχέση με μια διετία πριν, όταν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή Πιενμόντ στην Ιταλία οδήγησαν σε αύξηση του μεγέθους της τρούφας και προκάλεσαν πτώση των τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Τον Ιούλιο, οι βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο του ποταμού Τανάρο, όπου βρίσκονται οι καλύτερες λευκές τρούφες, μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία περιβάλλοντος.
Μια δυσκολία στην εξασφάλιση της λευκής τρούφας από τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου είναι πως δεν μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά εντοπίζεται 6 με 15 εκατοστά κάτω από τη γη. «Το χαβιάρι και τα όστρακα μπορούν να καλλιεργηθούν σε συγκεκριμένες εκτάσεις», δήλωσε ο Μάρκο Τόρι, επικεφαλής σεφ στο ιταλικό εστιατόριο Novikov.
«Οι λευκές τρούφες είναι ένα από γαστρονομικά συστατικά που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Αυτό την κάνει τόσο ιδιαίτερη και σπάνια», συμπληρώνει ο ίδιος. Η φήμη της λευκής τρούφας έχει φθάσει μέχρι τα εστιατόρια της Ασίας. Πέρυσι, ένας αγοραστής από την Ταϊβάν πλήρωσε 61.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για την αγορά μιας τρούφας 1,9 κιλού.
Στην άνοδο της τιμής της τρούφας δεν παίζει μόνο ρόλο η περιορισμένη προσφορά λόγω των συνθηκών ξηρασίας, αλλά και η άνοδος της ζήτησης, αφού η UNESCO απένειμε τον τίτλο πολιτιστικής κληρονομιάς στους αμπελώνες Langhe-Roero και Monferrato της Ιταλίας, πυροδοτώντας ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.