Γιατί είναι απαραίτητη η κρέμα ματιών

Είναι 10 φορές πιο λεπτή από την επιδερμίδα του προσώπου, εκτίθεται καθημερινά στην υπεριώδη ακτινοβολία και τα σημάδια του χρόνου εμφανίζονται εκεί πολύ πιο γρήγορα. Το μικρό της πάχος την κάνει ευάλωτη σε αλλεργικές αντιδράσεις, η διαφάνειά της κάνει ορατές τις μικροσκοπικές επιφανειακές φλέβες ευνοώντας –σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες-την εμφάνιση μαύρων κύκλων, ενώ η συσσώρευση υγρών στην περιοχή κάτω από τα μάτια προκαλεί συχνά οιδήματα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αυτή η λεπτή και εύθραυστη επιδερμίδα, είναι η πιο σκληρά εργαζόμενη ζώνη του προσώπου…Με τα βλέφαρα να ανοιγοκλείνουν 10.000 φορές την ημέρα, τους μικροσκοπικούς μυς που περιβάλλουν τα μάτια να συσπώνται άλλοτε για να τα προστατέψουν από τον ήλιο ή από τον καπνό του τσιγάρου μας κι άλλοτε για να τα κάνουν να… χαμογελάσουν και με δεδομένη την ξηρότητα της επιδερμίδας- διαθέτει ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες- δεν είναι τυχαίο που σταδιακά, στα πλάγια των ματιών σχηματίζονται λεπτές ακτινωτές γραμμές, το γνωστό «πόδι της χήνας».

Αυτές ακριβώς τις ιδιαιτερότητες επικαλούνται οι εταιρίες καλλυντικών για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη και την ανάγκη χρήσης συνθέσεων , ειδικά σχεδιασμένων για την περιοχή των ματιών. Και, κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν άδικο…

Τι μπορούμε να περιμένουμε όμως από μια κρέμα για τα μάτια;

Εξαρτάται. Αν περιμένουμε ότι θα σβήσει ως δια μαγείας τις ρυτίδες μας και θα εξαφανίσει μαύρους κύκλους και οιδήματα τότε δεν χρειαζόμαστε κρέμα αλλά μια δραστική επέμβαση από τον πλαστικό χειρουργό…. Αν όμως θέλουμε να προλάβουμε και να απαλύνουμε τα σημάδια του χρόνου, να προστατέψουμε και να ενυδατώσουμε την εύθραυστη επιδερμίδα και να διατηρήσουμε το βλέμμα μας νεανικό, τότε η κρέμα ματιών είναι ο ισχυρότερος σύμμαχός μας. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται υπομονή. Μπορεί οι ενυδατικοί παράγοντες μιας καλής κρέμας ματιών να προσφέρουν άμεσα ορατό αποτέλεσμα, τα ενεργά συστατικά τους όμως, αυτά που προσφέρουν επανόρθωση ή ενίσχυση του κυτταρικού μεταβολισμού της επιδερμίδας ζητούν τουλάχιστον 4 εβδομάδες για να μας αποδείξουν την αξία τους .

Από πότε πρέπει να αρχίσουμε να τη φοράμε; 

Οι ειδικοί επιμένουν ότι ήδη από την δεκαετία των 20 είναι απαραίτητη η χρήση μιας ανάλαφρης αλλά εξειδικευμένης σύνθεσης για τα μάτια που θα μας βοηθήσει να προλάβουμε και να καθυστερήσουμε τον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων στο «πόδι της χήνας».

Τι θα πρέπει να προσφέρει μια κρέμα ματιών;

Ενυδάτωση:   Τα δερματικά κύτταρα μοιάζουν με τα ψάρια: δεν χουν χωρίς νερό. Η υγρασία είναι αυτή που τα διατηρεί νέα και υγιή. Με την τοπική εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας διατηρείται ανέπαφη η δομή τους και η επιδερμίδα παραμένει απαλή, ελαστική και περισσότερο ανθεκτική στο τρίψιμο των ματιών-μια κίνηση που φθείρει το κολλαγόνο και την ελαστίνη- και στις γκριμάτσες μας . Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι οι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες δεν είναι άλλο από γραμμές αφυδάτωσης.

Προστασία:  Όσο απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου για τα μάτια άλλο τόσο είναι και η αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία για την επιδερμίδα που τα περιβάλλει. Αναζητούμε επομένως συνθέσεις εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικούς παράγοντες και αντηλιακά φίλτρα . Επειδή δεν υπάρχουν πολλές κρέμες ματιών με δείκτη SPF, φροντίζουμε, ιδιαίτερα σε μέρες με ηλιοφάνεια, να απλώνουμε την αντηλιακή κρέμα προσώπου όσο πιο κοντά γίνεται προς την περιοχή των ματιών.

Επανόρθωση:  Επιλέγουμε συστατικά με αναγνωρισμένη αντιρυτιδική δράση όπως η ρετινόλη ή τα ΑΗΑ που επιταχύνουν τους μηχανισμούς κυτταρικής ανανέωσης και αντιμετωπίζουν τους μαύρους κύκλους. Το υαλουρονικό οξύ και τις β-γλυκάνες που ενυδατώνουν, αναπλάθουν τους ιστούς και «γεμίζουν» τις ρυτίδες ή τα πεπτίδια που ενισχύουν την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Τα φυτικά ή θαλάσσια εκχυλίσματα που ενυδατώνουν προστατεύουν και καταπραΰνουν τις φλεγμονές και τέλος τις βιταμίνες C, K και Ε που προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία, ελέγχουν την υπερμελάγχρωση και επανορθώνουν τα σημάδια της φωτογήρανσης.

Ασφάλεια:  Αποφεύγουμε τις κρέμες με συστατικά και συνθετικά αρώματα που ερεθίζουν τον βλεννογόνο των ματιών , τα κάνουν να δακρύζουν και να πρήζονται. Επίσης, έλαια με πυκνή σύσταση, όπως είναι τα mineral oils ή η βαζελίνη, βαραίνουν τους εύθραυστους ιστούς γύρω από τα μάτια και με τον καιρό, αποδυναμώνουν τις ελαστικές ίνες της επιδερμίδας προκαλώντας την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Τip: Οι κρέμες δεν χρειάζεται να είναι βαριές για να είναι αποτελεσματικές. Αν είναι πολύ λιπαρές, μπορεί να προκαλέσουν οιδήματα (πρησμένα βλέφαρα) τα οποία μολονότι υποχωρούν εύκολα, έχουν και μια … παράπλευρη απώλεια: μακροπρόθεσμα μειώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Πού και πώς απλώνουμε την κρέμα ματιών; 

-Η κρέμα ματιών θα πρέπει να εφαρμόζεται περιμετρικά του οφθαλμικού κόγχου (το οστό γύρω από την οφθαλμική κοιλότητα). Θα το εντοπίσετε αν πιέσετε με τα δάχτυλά σας το δέρμα πάνω από τα ζυγωματικά σας . Ακολουθώντας το θα δείτε ότι σχηματίζει ένα κύκλο που περνά από την εξωτερική γωνία του ματιού, συνεχίζει κάτω από το φρύδι και καταλήγει στην εσωτερική γωνία του ματιού. Αυτήν ακριβώς την περιοχή –και όχι πάνω στα βλέφαρα – έχουν σχεδιαστεί να περιποιούνται οι περισσότερες συνθέσεις.

-Αποφεύγουμε την εφαρμογή της κρέμας κοντά στη γραμμή των βλεφαρίδων γιατί μπορεί πολύ εύκολα να ερεθίσει τα μάτια. Πώς; Όταν ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα, οι βλεφαρίδες αγγίζουν την επιδερμίδα και κάθε φορά μεταφέρουν μια απειροελάχιστη ποσότητα προϊόντος το οποίο συνήθως καταλήγει στο εσωτερικό του ματιού.

-Απλώνουμε την κρέμα, ξεκινώντας από την εξωτερική γωνία του ματιού και κυκλικά προς τα κάτω .

-Χρησιμοποιώντας τον παράμεσο- το πιο αδύναμο , επομένως και πιο απαλό στο άγγιγμα δάχτυλο- εφαρμόζουμε με ταμποναριστές κινήσεις την κρέμα, χωρίς να τρίβουμε ή να τραβάμε την επιδερμίδα.

Πηγή:  www.skingurus.gr

κρέμαμάτιαομορφιάσυμβουλές