Θα αντέξει ο τουρισμός τις συνέπειες της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι; Και σε τι βαθμό αυτή θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τους προορισμούς των διακοπών μας; Mόλις λίγες ημέρες μετά τη 13η Νοεμβρίου, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Το βέβαιο είναι ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του πλανήτη, virtual και μη, τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν μία ακόμη σοβαρή κρίση.
Ο Φρανσουά Ολάντ άφησε, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο η κήρυξη της Γαλλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, γεγονός που μεταξύ άλλων θα σημάνει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και ισχυρότερη αστυνομική και στρατιωτική παρουσία. Θα νιώσουν, άραγε, οι ταξιδιώτες πιο… ήσυχοι ή η παράταση των μέτρων -και ο φόβος- θα τους αποθαρρύνει από το να προγραμματίσουν νέα ταξίδια;
Σύμφωνα πάντως με έρευνα του CNN (2013), που επικαλείται το kathimerini.gr, η ασφάλεια είναι η βασικότερη παράμετρος που καθορίζει την απόφαση των πολιτών για το αν θα ταξιδέψουν ή όχι σε κάποιον προορισμό. Μετά την αναστάτωση των πρώτων 24ώρων που ακολούθησαν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, η κίνηση σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς έχει εξάλλου αποκατασταθεί, με τη διαφορά ότι τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μπορεί να σημαίνουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε χώρους συγκέντρωσης και μετεπιβίβασης ταξιδιωτών. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι.
Αν, ωστόσο, η εμπειρία του παρελθόντος έχει κάτι να διδάξει, αυτό είναι ότι -σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte- τα παλαιότερα τρομοκρατικά χτυπήματα κατάφεραν μόνο περιφερειακά
πλήγματα στην ξενοδοχειακή ζήτηση, συγκριτικά με άλλους παράγοντες όπως η οικονομική κρίση. Η εξήγηση είναι απλή. Δεδομένων των συνθηκών, οι άνθρωποι θέλουν να συνεχίζουν να ζουν και να ονειρεύονται. Και γι’ αυτό, άλλωστε, ταξιδεύουν…