Μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε προτού εξαφανιστούν

Είτε πρόκειται για την αύξηση του επιπέδου της θάλασσαν είτε για ερημοποίηση, καταρρακτώδεις μουσώνες ή το λιώσιμο των πάγων η κλιματική αλλαγή αλλάζει δραματικά την εικόνα του πλανήτη. Εδώ θα δείτε μερικά από τα πιο εκπληκτικά μέρη που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Athabasca Glacier, Αλμπερτα, Καναδάς

Ο παγετώνας με τους περισσότερους επισκέπτες στη Βόρεια Αμερική, και συγκεκριμένα ο Athabasca στην Αλμπέρτα λιώνει τα τελευταία 125 χρόνια με τη νότια πλευρά του να έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά ένα μίλι από το αρχικό πλαίσιο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τώρα ο παγετώνας συρρικνώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα χάνοντας κάθε χρόνο μεταξύ 6,6 με 9,8 πόδια όλες του τις πλευρές.

Άλπεις

Ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα για σκι, οι Άλπεις, που βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος από τα Βραχώδη Όρη, κάτι το οποίο αφήνει την περιοχή πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο χάνεται περίπου το 3% των παγετώνων των Άλπεων και ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι παγετώνες αυτοί να εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2050.

Σεϊχέλες

Η επιτομή του τροπικού παραδείσου, οι Σεϊχέλες, ένα σύμπλεγμα 15 νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, και πατρίδα για πολλά πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα. Τα νησιά ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της διάβρωσης στις παραλίες και κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι σε περίπου 50 χρόνια ολόκληρο το αρχιπέλαγος θα μπορούσε να βυθιστεί κάτω από το νερό.

Μαλδίβες

Ως η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο και το 80% των νησιών να βρίσκονται μόλις ένα μέτρο πάνω από τη θάλασσα οι Μαλδίβες είναι πιθανό σύμφωνα με ειδικούς να μην είναι κατοικήσιμες σε 100 χρόνια από τώρα καθώς θα μπορούσαν να έχουν καλυφθεί από νερό.

Εθνικό Πάρκο Παγετώνων, Μοντανα, ΗΠΑ

Λόγω της κλιματικής αλλαγής οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να έχουν εξαφανιστεί και οι 150 παγετώνες της Μοντάνα.

Η Νεκρά Θάλασσα

Η αρχαία και αλμυρή Νεκρά Θάλασσα είναι τόπος ιστορικός αλλά και θεραπευτικός. Τα τελευταία 40 χρόνια η λίμνη έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα σε 50 χρόνια λόγω των υδάτων που αντλούν γειτονικές χώρες από τον ποταμό Ιορδάνη, τη μοναδική πηγή νερού της Νεκρά Θάλασσας.

Η συνέχεια εδώ

Κόσμοςταξίδιτοπία