Ο διάσημος Αμερικανός σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής Αντονι Μπουρντέν ήπιε ούζα και δοκίμασε τοπικά προϊόντα στη Νάξο. Ο Βρετανός Τζέιμι Ολιβερ άπλωσε τραχανά στην Ικαρία με τη βοήθεια της κυρίας Μαρίας –όπως ο ίδιος μας πληροφόρησε–, ενώ ο πληθωρικός Ιταλοαμερικανός μάγειρας Μάριο Μπατάλι, φορώντας πάντα τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί του κροκς, σούβλισε αρνί σε παραλία της Κεφαλονιάς.
Φυσικά, όλες οι φωτογραφίες από τις γευστικές εμπειρίες τους στην Ελλάδα, που ανέβασαν στους λογαριασμούς τους στο Instagram, έγιναν viral – τεράστια διαφήμιση για το κάθε μέρος που επισκέφθηκαν. Οσο η τρέλα για το φαγητό κρατάει και μάλιστα το ενδιαφέρον αυξάνεται διαρκώς, τα social media είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών της εστίασης. Παράλληλα, ωφελεί και όσους έχουν την τύχη να τους επισκεφθεί ο Μπουρντέν ή ο Τζέιμι Ολιβερ.
Τη φωτογραφία του με την κυρία Μαρία σε ένα χωριό της Ικαρίας είδαν χιλιάδες food lovers από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την Ταϊβάν και τον Καναδά, οι οποίοι έμαθαν… τον τραχανά. Βέβαια, όλες αυτές οι επισκέψεις δείχνουν και κάτι άλλο. Οτι η ελληνική κουζίνα είναι μόδα, πουλάει. Αρκετά εστιατόρια που εξελίσσουν και ανανεώνουν την ελληνική κουζίνα διατηρώντας τη φιλοσοφία του μέτρου και της ποιότητας της πρώτης ύλης, τα πηγαίνουν περίφημα σε πόλεις του εξωτερικού, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς γεύσεις.
Η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει ποσότητα αλλά ποιότητα. Εχει τη μαστίχα Χίου, το μοναδικό αυγοτάραχο Μεσολογγίου και τον κρόκο Κοζάνης, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τόσα άλλα, και θα μπορούσε να γίνει ένα ακριβό ντελικατέσεν που θα προμηθεύει εκλεκτά προϊόντα ολόκληρο τον κόσμο.
Οι… έξω δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί. Οι… μέσα σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η ευκαιρία είναι μεγάλη, τα «εργαλεία» που δίνει το Διαδίκτυο υπάρχουν, και είναι φθηνά και εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Πηγή: kathimerini.gr