Γυναίκες των επιστημών, των τεχνολογιών, της μηχανικής και των μαθηματικών, ηρωίδες οραματίστριες συνέβαλαν στο να γίνει ο 21ος αιώνας αυτός που ξέρουμε.
Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα
Η Ada Lovelace, Augusta Ada King στο πλήρες της όνομα, στο πατρικό της Ada Byron, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815 και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, στην ίδια πόλη. Είναι η πρώτη γυναίκα γνωστή γιατί σχεδίασε ένα πρόγραμμα πληροφορικής, πάνω σε ένα όργανο που θεωρείται πρόγονος του κομπιούτερ: την αναλυτική μηχανή του Charles Babbage.
Margaret Hamilton, η γυναίκα που έστειλε τον Αρμστρονγκ στη Σελήνη
Η Margaret Hamilton εφηύρε το software (τον κώδικα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το κομπιούτερ μας) και έτσι έστειλε τους άνδρες στη Σελήνη. Τίποτα λιγότερο. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ εξώφυλλο και κανείς δεν προέβαλε όσο έπρεπε την ανακάλυψή της. Υπήρξε ωστόσο η γυναίκα που ανακάλυψε τον κώδικα του πρώτου κομπιούτερ, 10 χρόνια πριν από την Microsoft και έβαλε 400 άτομα να εργαστούν στο σχέδιο του διαστημόπλοιου Apollo. Σήμερα διευθύνει την εταιρεία Hamilton Technolgies Inc., η οποία βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το MIT, όπου ξεκίνησε την καριέρα της.
Βαλεντίνα, η πρώτη αστροναύτης που παραλίγο να είναι και η τελευταία
Ενώ ο ψυχρός πόλεμος μαινόταν στη δεκαετία του 1970, η 27χρονη ρωσίδα Valentina Terechkova ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε το γύρο της Γης μέσα στο σκάφος Vostok. Για πρώτη φορά κάποιος εκεί μέσα μπορεί να φάει, να πιεί και να χρησιμοποιήσει οδοντόκρεμα. Το εκπληκτικό στην περίπτωση της Βαλεντίνα είναι ότι ξέχασαν να προγραμματίσουν την επιστροφή του αεροσκάφους στη Γη! Μια περιπέτεια που κράτησε την αναπνοή του πλανήτη κομμένη, εκείνη την εποχή, πριν η Βαλεντίνα επιστρέψει σώα και ασφαλής.
Ο επικεφαλής του προγράμματος αρνήθηκε στο εξής να ξαναστείλει γυναίκα στο διάστημα και χρειάστηκε η ίδια να πολεμήσει επί χρόνια πριν επιτραπεί ξανά.
Sue, μια μαχήτρια στις νέες τεχνολογίες
Κοντά και κόκκινα μαλλιά, σκληρός χαρακτήρας, η Sue Black έχει μια ενέργεια ορατή με την πρώτη ματιά. Σε σημείο που το BBC εμπνεύστηκε από εκείνη για ένα από τα πρόσωπα της σειράς Girls Can Code, που παρουσίαζε γυναίκες που πετυχαίνουν, κυρίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Είναι δόκτωρ προγραμματίστρια στον University College του Λονδίνου και μάχεται για την αναγνώριση της γυναικείας συμμετοχής στην αποκωδικοποίηση των μυστικών συνομιλιών των Ναζί στον πόλεμο.
Joanna, αρχιμπάτσος του ίντερνετ
Είναι σταρ του ίντερνετ η Joanna Shields. Είναι η πρώτη βρετανή υπουργός με αρμοδιότητα την ασφάλεια του Ιντερνετ. Η δουλειά της; Να εντοπίζει τους εγκληματίες στο διαδίκτυο. Την αποκαλούν «Η βαρώνη» στη Μεγάλη Βρετανία και ο τίτλος της ταιριάζει. Είναι πρώην διευθύντρια του Facebook Ευρώπης, έχει περάσει από την Google και ήταν σύμβουλος νέων τεχνολογιών του Ντέιβιντ Κάμερον. Εχει υψηλά πτυχία στις θετικές επιστήμες, είναι επιχειρηματίας, πολιτικός και βρίσκεται ανάμεσα στις 100 γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Πηγή: iefimerida