Φτιάξ' το μόνος σου - Homo Kataskevasticus

του Άλκη Γαλδαδά

Το να «πιάνουν τα χέρια σου» δεν είναι μόνο έμφυτο ταλέντο, μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά και να ενισχυθεί με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Εξελίσσεται δε σε μια παγκόσμια τάση που συχνά οδηγεί σε απρόσμενες σωτήριες λύσεις. Μια ματιά στο Διαδίκτυο ή σε περιοδικά εκλαϊκευμένης επιστήμης αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο: ένα φερμουάρ ή ακόμη και ένα παλιό ξυραφάκι μπορούν να αποκτήσουν νέες χρήσεις, ενώ μια τρόμπα ποδηλάτου μπορεί να αντικαταστήσει τη σύριγγα για τα εμβόλια. Σε άλλες χώρες οι ερασιτεχνικές κατασκευές ενθαρρύνονται από τον καιρό του σχολείου ακόμη. Και εδώ όμως έχουν αρχίσει να γίνονται τέτοιες προσπάθειες, από τις οποίες κάποιος μπορεί να μάθει να φτιάχνει μόνος του από παπούτσια έως κινούμενα σχέδια. Τις παρουσιάζουμε με σκοπό να αναδείξουμε, πέρα από την προσωπική ικανοποίηση που προσφέρει η δημιουργία, μια πιθανή παραπάνω διάσταση που την έχουν ανακαλύψει ήδη σε ιδρύματα όπως το φημισμένο ΜΙΤ!

Ανθίζουν αν και φθινόπωρο πολλοί χώροι δημιουργίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι ακόμη μια ευκαιρία το είδος ανθρώπου Homo Sofa, που ζει και μεγαλώνει επάνω σε έναν καναπέ, να αρχίσει να φτιάχνει πράγματα και να μεταλλάσσεται σε Homo Kataskevasticus. Να αρχίσει δηλαδή να φτιάχνει πράγματα που θα του δώσουν ικανοποίηση, γιατί θα είναι κάτι βγαλμένο από τα χέρια του, και ίσως μια επιπλέον άνεση. Στην αρχή πολύ απλά και στη συνέχεια όλο και πιο εξελιγμένα γίνεσαι ένας κατασκευαστής με πολλά ενδιαφέροντα.

Σύμβολο μιας μοντέρνας αλλά και πιο ενεργής ζωής έχει γίνει η τριάδα γραμμάτων DIY (=Do It Yourself) ή αλλιώς το «φτιάξ’ το μόνος σου». Σε ξενόγλωσσα περιοδικά εκλαϊκευμένης επιστήμης και τεχνολογίας αλλά και στο Διαδίκτυο μπορείς πλέον να το ανιχνεύσεις σαν διαμορφωμένη τάση. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους αλλά και να παίρνουν ιδέες από τα όσα κατασκευάζουν και οι διπλανοί τους. Ειδικά στο Διαδίκτυο που η οπτική παρουσίαση δεν κοστίζει και πολλά μπορείς να περάσεις ατελείωτες ώρες και κάθε τόσο να λες στον εαυτό σου: «Κοίτα τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι!».

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=644594