Αντιδρούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για την πώληση ρωσικών S-300 στο Ιράν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να αναμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, προχώρησε σε Προεδρικό διάταγμα με το οποίο πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή των συστημάτων S-300.

Σύμφωνα με τα Διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση αυτή της Μόσχας, να άρει την απαγόρευση παράδοσης των αντιπυραυλικών συστημάτων στο Ιράν, θεωρώντας ότι η συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπεγράφη στη Λωζάνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν το επιτρέπει, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Ισραήλ.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε προς τον ρώσο ομόλογό του ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να άρει την απαγόρευση πώλησης του αντιπυραυλικού συστήματος των S-300 στο Ιράν.

«Η απόφαση της Ρωσίας για την έναρξη ανταλλαγής πετρελαίου έναντι προϊόντων αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας σχετικά με το καθεστώς των κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει την άρση των κυρώσεων θα χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για τον εξοπλισμό του και όχι για τη διασφάλιση της ευημερίας του ιρανικού λαού», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς.

S-300αντιπυραυλικά συστήματαΗΠΑΙΡΑΝΙσραήλΡωσία