Αναστασιάδης: Θα εργαστώ εντατικά για επίλυση του Κυπριακού

Αποφασισμένος να εργαστεί εντατικά για επίλυση του Κυπριακού δηλώνει σε δύο συνεντεύξεις του που δημοσιεύτηκαν την Μ.Παρασκευή σε δύο διαφορετικές εφημερίδες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζοντας και την ετοιμότητά του να προχωρήσει μονομερώς σε εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν βλέπει κάποιον λόγο για να μην επιστρέψει στις συνομιλίες, εφόσον επαληθευθούν τα μηνύματα της Άγκυρας που μετέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξουν απειλές και εκβιασμοί είναι δυνατό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών. Όπως είπε ο νέος γύρος συνομιλιών θα είναι πιο εντατικός και οι ηγέτες των δύο πλευρών θα συναντηθούν περισσότερες φορές.

Οσον αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε την καταστροφή των ναρκοπεδίων που έχει η Εθνική Φρουρά στον Πενταδάκτυλο και τη διευθέτηση της διαχείρισης θρησκευτικών μνημείων της κάθε πλευράς. Τόνισε, επίσης, ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αν επιτευχθεί λύση, τα οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές θα γίνουν αισθητά από τον μέσο πολίτη γρήγορα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση λύσης θα υπάρξει έκρηξη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη από πλευράς επενδύσεων», είπε. Εξ άλλου, είπε ότι η συζήτηση για το φυσικό αέριο θα γίνει προς το τέλος των συνομιλιών όταν πλέον θα είναι ορατή η εξεύρεση λύσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την στάση των ΗΠΑ έναντι των αλλεπάλληλων παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας της κυπριακής ΑΟΖ. Απογοητευμένος δήλωσε και από την στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, γιατί «δεν ανταποκρίνεται στις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Από την πλευρά, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγιούν δήλωσε ότι η πλευρά του παρέδωσε στον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Αϊντα «οδικό χάρτη» για τις συνομιλίες, που προβλέπει ολολήρωση της συζήτησης όλων των ζητημάτων στο τέλος Ιουλίου, πολυμερή διάσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου και δημοψηφίσματα στο τέλος του χρόνου. Όπως ανέφερε, ανέλυσε και προφορικά στον απεσταλμένο των ΗΠΑ τις απόψεις της τουρκυπριακής πλευράς για το χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας των συνομιλιών.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις επαφές Κύπρου – Ρωσίας, είπε ότι πέραν των συμφωνιών που υπεγράφησαν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έθεσε οποιαδήποτε αξίωση ενώ για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου είπε ότι εισέρχεται πλέον στην ανάπτυξη.

 

ΚυπριακόΚύπροςΝίκος ΑναστασιάδηςΤουρκία