Αβέβαιη η σύναψη συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί, εξέφρασε τη θέση του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διενεργήθηκαν στην Λωζάνη μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ , της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ φάνηκε διστακτικός αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε: “Αν κάποιος με ρωτήσει αν είμαι υπέρ ή κατά της συμφωνίας -πλαίσιο θα έλεγα πως δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά. Ό,τι έχει γίνει έως τώρα ούτε εξασφαλίζει την επίτευξη συμφωνίας ή τις συνομιλίες που θα οδηγούσαν σε αυτή, ούτε το ποιο θα είναι το περιεχόμενό της. Δεν εξασφαλίζεται καν ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν και θα καταλήξουν σε συμφωνία“.

Στο ίδιο κλίμα κυμαίνονται και οι δηλώσεις του Πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί, ο οποίο τόνισε “Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία αν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις την ίδια μέρα“.

Σημειώνεται πως το Ιράν επιθυμεί την ταυτόχρονη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του. Παράλληλα οι ΗΠΑ την Δευτέρα (6/4) διευκρίνισαν πως θα αρθούν βάσει της τελικής συμφωνίας.

ΙΡΑΝΠΥΡΗΝΙΚΑ