Για ενοποίηση Αλβανίας - Κοσόβου μιλά, και πάλι, ο Έντι Ράμα

Η ένωση Αλβανίας και Κοσόβου θα γίνει πραγματικότητα αν η ΕΕ επιμείνει να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσυφοπεδίου δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση της Πρίστινα μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. «Προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εάν η ΕΕ συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίηση τους με τον κλασικό τρόπο» δήλωσε ο Ράμα.

Ο Ράμα χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός να καθυστερεί η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες του Κοσόβου που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να σημειώσει ότι «τα λόγια του Ράμα δεν αποτελούν απειλή, αλλά μία ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πάντως προκάλεσαν άμεσα την έντονη αντίδραση της Σερβίας της οποίας ο Πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγραψε στο twitter: «Υπόσχομαι στον πρωθυπουργό Ράμα, ότι η Αλβανία και το Κόσοβο ποτέ δεν θα ενωθούν, με το κλασικό, όπως λέει, τρόπο. Καλώ τους ηγέτες των Αλβανών να πάψουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή».

ΑλβανίαΈντι ΡάμαΚοσοβοΣερβίαΧασίμ Θάτσι