Επιχείρηση – σκούπα εξαπέλυσε η τουρκική αστυνομία στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας, η οποία θεωρείται προπύργιο της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKC-P), που ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία του Εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ στην Κωνσταντινούπολη. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 22 συλλήψεις.
Ταυτόχρονα, καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν συγκρούσεις σε δύο λαϊκές εργατικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Η μία είναι το Οκμεϊντάνι, όπου κατοικούσε ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, (οι δύο ένοπλοι του DHKC-P κράτησαν όμηρο τον Εισαγγελέα επειδή είχε αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του και είχαν θέσει ως όρο τη δημόσια ομολογία των αστυνομικών που ευθύνονται για τον θανάσιμο τραυματισμό του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Γκεζί τον Ιούνιο του 2013).
Η δεύτερη είναι το Γκαζί, όπου συχνά σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, και θεωρείται επίσης προπύργιο του DHKC-P. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κατευθυνθούν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα διαμαρτυρόμενοι για την ατιμωρησία αστυνομικών που εμπλέκονται σε θανατηφόρα περιστατικά καταστολής, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με δακρυγόνα και αντλίες νερού.
Το DHKP-C είναι μία μαρξιστική οργάνωση, η οποία σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 και έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας και δολοφονίες–περιλαμβανομένων αιματηρών επιθέσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ–στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1990. Συχνά στο στόχαστρό της μπαίνει η τουρκική αστυνομία.
Υπόθεση με προεκτάσεις;
Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου φέρουν τον έναν εκ των δύο δραστών της ομηρίας, τον Σαφάκ Γιάϊλα, μέλος της αριστερής οργάνωσης DHKP-C, να είναι αδελφός του Μπουλούτ Γιάϊλα, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες απήχθη από αγνώστους, στις 30 Μαΐου του 2013 από την Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, για να εμφανιστεί λίγο αργότερα κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές.
Ο τρίτος αδελφός του, Μεχμέτ Γιαϊλά, μέλος επίσης της ίδιας οργάνωσης, βρίσκεται σύμφωνα με την Hurriyet στην Ελλάδα και εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση του φορτίου με τον οπλισμό που εντοπίστηκε, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, ανοιχτά της Χίου. Τότε οι ελληνικές Αρχές είχαν προχωρήσει σε οκτώ συλλήψεις, τριών ελλήνων και πέντε τούρκων πολιτών, μεταξύ των οποίων, φέρεται να είναι και ο αδελφός του ενός εκ των δραστών της ομηρείας του τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τη Δευτέρα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.
Η υπόθεση του Μπουλούτ Γιαϊλά είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον την εποχή εκείνη στην Ελλάδα, καθώς οι καταγγελίες αναφέρουν ότι απήχθη το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, από την οδό Σόλωνος, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος, μόλις αποχώρησε από κουρδικό εστιατόριο, από πέντε άνδρες που βρίσκονταν σε σταθμευμένο αυτοκίνητο με ξένες διπλωματικές πινακίδες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν με τη βία μέσα στο αυτοκίνητο, φράζοντάς του το στόμα για να μην ακούγεται. Οι φωνές του πρόσφυγα, ωστόσο, κινητοποίησαν τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, ενώ στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο.
Για την υπόθεση είχαν κινητοποιηθεί τότε αρκετές ΜΚΟ και ακτιβιστές του αριστερού χώρου, ενώ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διαβεβαίωνε ότι «το Μπουλούτ Γιαϊλά, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές του να υποβάλει αίτημα ασύλου, απευθύνθηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημά του. Το ΕΣΠ έκρινε ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά αντιμετώπιζε βάσιμο φόβο δίωξης, από τις τουρκικές αρχές για λόγους πολιτικούς. Χωρίς να έχει καταγραφεί ως αιτών άσυλο στην Ελλάδα κινδύνευε να συλληφθεί και να απελαθεί στην Τουρκία».
Πληροφορίες τότε έκαναν λόγο για διεθνή απαγωγή που έγινε με από κοινού επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών. Από την πλευρά της Τουρκίας, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά συνελήφθη από την Αστυνομία στις 31 Μαΐου 2013 στην Αδριανούπολη, «κατά την είσοδό του από την Ελλάδα».