Συναγερμός στο Ιράν: Φωτιά σε ιρανικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ξέσπασε η φωτιά στο Καράτζ του Ιράν, η οποία αρχικά μεταδόθηκε πως ήταν σε πυρηνικό σταθμό.

Οι πρώτες αναφορές έγιναν από την ιρανική αντιπολίτευση, ενώ τα ιρανικά ΜΜΕ που συνδέονται με το καθεστώς δεν έχουν προχωρήσει σε καμία επίσημη αντίδραση.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι υπάρχουν αναφορές ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει πυρηνικό εργοστάσιο.

Το νέο περιστατικό πυροδότησε όπως ήταν φυσικό νέο γύρο παγκόσμιας ανησυχίας για την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων του Ιράν και εγείρει φόβους για πυρηνικούς στόχους που ενδεχομένως να θέλει να χτυπήσει το Ισραήλ.

Εν γένει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πηγή ανησυχίας, τόσο για την Δύση, όσο και για το Ισραήλ, ιδιαίτερα όταν απειλούνται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Ένας από τους λόγους είναι ότι η χώρα διαθέτει, τόσο τις γνώσεις, όσο και την υποδομή για την παραγωγή πυρηνικών όπλων σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που οι ηγέτες της λάβουν την απόφαση να κατασκευάσουν τέτοιου είδους πυραύλους.

Τι θα συμβεί αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά

Πολλοί ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προειδοποιούν ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα αποσταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές.

Μια πρώτης τάξεως ανησυχία είναι ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα αποτελούσε σημαντική, ίσως και υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, τον μακροχρόνιο εχθρό του.

Άλλοι ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής λένε ότι το Ιράν θα εξασφάλιζε τον δικό του αφανισμό αν εξαπέλυε πυρηνικό πλήγμα κατά του Ισραήλ, στενού αμυντικού εταίρου των ΗΠΑ και κατόχου του δικού του οπλοστασίου πυρηνικών όπλων, το οποίο δεν έχει δηλωθεί.

Όπως και να έχει, θα υπήρχε ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική ανταλλαγή, λένε οι αναλυτές.

έκρηξηΙράνΙσραήλΠΥΡΗΝΙΚΑ