NYT: Με σφαίρα στο κεφάλι η δολοφονία του Σινουάρ

Ο αρχηγός της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, η δολοφονία του οποίου στη Λωρίδα της Γάζας ανακοινώθηκε την Πέμπτη, σκοτώθηκε από σφαίρα που τον τραυμάτισε στο κεφάλι, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι τον ιατροδικαστή που ήταν επικεφαλής της νεκροψίας στο Ισραήλ.

Η Χαμάς κατέστησε σαφές χθες Παρασκευή πως οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι, όσο το Ισραήλ δεν βάζει τέλος στην επίθεσή του. Ο θάνατος του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για το παλαιστινιακό κίνημα.

Σύμφωνα με τους New York Times παραμένουν πολλά σκοτεινά σημεία, κυρίως όσον αφορά την ακριβή στιγμή του θανάσιμου πυροβολισμού, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και το ποιος πυροβόλησε.

Ο αρχηγός της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης είχε τραυματισθεί αρχικά στον πήχη του δεξιού χεριού στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες, ανέφερε στους New York Times ο διευθυντής του ισραηλινού ινστιτούτου ιατροδικαστικής Τσεν Κούγκελ, ο οποίος επέβλεψε τη νεκροψία και γνωστοποίησε τα συμπεράσματά του στην εφημερίδα.

Τραυματισμένος, ο Σινουάρ σκοτώθηκε στη συνέχεια από μια σφαίρα στο κεφάλι, σύμφωνα με τον δρα Κούγκελ. Μετά τον τραυματισμό του, ο αρχηγός της Χαμάς τύλιξε ένα ηλεκτρικό καλώδιο γύρω από το μπράτσο του, «όμως αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν αρκετό (…) Δεν ήταν αρκετά σταθερό και ο πήχης του είχε διαλυθεί», δήλωσε ο ιατροδικαστής στους NYT.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είχε σκοτωθεί την προηγουμένη, την Τετάρτη, σε επιχείρηση των ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, γνωρίζουμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούσαν «αυτές τις τελευταίες εβδομάδες» μέσα στη συνοικία Τελ αλ-Σουλτάν της Ράφα, έπειτα από πληροφορίες για πιθανή παρουσία εκεί υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς.

«Ο Γιαχία Σινουάρ κρυβόταν μέσα σε χώρους τους οποίους είχαμε ήδη επιθεωρήσει», όμως «δεν γνωρίζαμε πως ήταν εκεί», σύμφωνα με τον υποναύαρχο Χαγκάρι. Στρατιωτικοί είχαν εντοπίσει την Τετάρτη «τρεις τρομοκράτες, οι οποίοι μετακινούνταν από σπίτι σε σπίτι» και είχαν σημειωθεί τότε ανταλλαγές πυρών. «Ο Σινουάρ όρμησε τότε μόνος μέσα σ’ ένα κτίριο» και «τραυματίσθηκε στο ένα χέρι από τα πυρά», σύμφωνα με τον Χαγκάρι. Ο ισραηλινός στρατιωτικός διευκρίνισε ότι ο αρχηγός της Χαμάς είχε επάνω του ένα πιστόλι και 40.000 σεκέλ (περίπου 10.000 δολάρια).

Χαμενεΐ: «Η Χαμάς είναι και θα παραμείνει ζωντανή»

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανό» παρά το θάνατο του αρχηγού του, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» στο Ισραήλ, «όμως (το μέτωπο της αντίστασης) δεν πρόκειται να σταματήσει με το μαρτύριο του Σινουάρ», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο αγιατολάχ Χαμενεΐ. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, έχει καταστήσει την παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του. Ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν μια λαμπρή φυσιογνωμία της αντίστασης και του αγώνα» εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε πως ο θάνατός του θα «ενισχύσει» το κίνημα, ενώ επέμεινε πως οι όμηροι που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού «σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Ο στρατιωτικός βραχίονάς της τόνισε πως η μάχη θα συνεχιστεί «ως την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές που έπληξαν πολλά σπίτια την Παρασκευή στη Τζαμπαλία, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας. Την Παρασκευή, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση για άμεση αποστολή καυσίμων, ιατρικών προμηθειών και τροφίμων σε τρία νοσοκομεία της βόρειας Γάζας που κατακλύζονται από τον αριθμό των ασθενών και των τραυματισμών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος προερχόμενο από το Λίβανο έπληξε σήμερα «δομή» της παραλιακής πόλης Καισάρεια στο κεντρικό Ισραήλ. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται η κατοικία της οικογένειας Νετανιάχου, αλλά δεν έχουν καταγραφεί ζημιές στο περιβάλλον της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα «έπληξε μια δομή στην περιφέρεια της Καισάρειας», ανακοίνωσε ο στρατός χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. Δύο άλλα drones αναχαιτίσθηκαν, πρόσθεσε ο στρατός.

Με πληροφορίες από ΑΡ, AFP

ΓάζαΓιαχία ΣίνουαρΙσραήλΧαμάς