Σοκ από σεισμό στην Τουρκία - Προειδοποιήσεις για μετασεισμούς

Aνησυχία προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 5,9 ρίχτερ στην Τουρκία, ο οποίος σημειώθηκε σήμερα (Τετάρτη, 16/10) το πρωί.

Ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή Kάλε της Μαλάτια και η δόνηση έγινε αισθητή και στις γύρω επαρχίες στη Ανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.46 π.μ., σε βάθος περίπου 10,07 χιλιομέτρων.

Στις κάμερες αποτυπώθηκε ο πανικός καθώς και ο κίνδυνος που προκλήθηκε από τον σεισμό, με πιο χαρακτηριστικό ;ένα στιγμιότυπο όπου μια γυναίκα γλίτωσε σχεδόν για εκατοστά από ένα μοιραίο χτύπημα από συντρίμμια που βρέθηκαν στο έδαφος.

Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί

Τονίζοντας ότι οι σεισμοί μεγέθους 6 είναι σημαντικοί για την Τουρκία, ο καθηγητής γεωλογίας, Hasan Sözbilir αξιολόγησε τον σεισμό λέγοντας:

«Στην Τουρκία, οι σεισμοί πάνω από τα 6 ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν απώλειες σε ζωές και περιουσίες. Σε αυτόν τον σεισμό πιθανόν να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά προκάλεσε ζημιές σε κτίρια. Ο σεισμός συνέβη σε ένα σημείο μεταξύ της περιοχής όπου συνέβησαν ο σεισμός του Ελαζίγ το 2020 και ο σεισμός του Καχρανμαράς στις 6 Φεβρουαρίου 2023».

«Στη μελέτη που διεξήγαγαν οι επιστήμονες, αναμενόταν σεισμός έως 6,8 Ρίχτερ. Εδώ σημειώθηκε σεισμός μεγέθους5.9 βαθμών. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσουν μετασεισμοί. Αυτοί οι μετασεισμοί είναι πιθανό να εκδηλωθούν έως και μεγέθους 5».

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να ακούσουν τα λόγια των αρχών σχετικά με το αν θα πρέπει να μπουν σε κτίρια ή όχι. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή θα διαρκέσει για μερικούς μήνες».

μετασεισμόςσεισμόςΤουρκία