Σαρώνει τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό - Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Ο τυφώνας Μίλτον, που σαρώνει από τα ξημερώματα τη Φλόριντα των ΗΠΑ είναι ο πιο ισχυρός που πλήττει την περιοχή εδώ και έναν αιώνα και με το πρώτο φως της ημέρας οι πληγείσες περιοχές άρχισαν να μετράνε τις πληγές τους.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε περισσότερα από 125 σπίτια στην κομητεία Σαιντ Λούσι στη νοτιοανατολική Φλόριντα, ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς βροχή αρκετών μηνών έπεσε μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Η κομητεία Πινέλας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση στους κατοίκους μετά τον τυφώνα Μίλτον που άφησε την κομητεία ερειπωμένη. «Παραμείνετε στα καταφύγια. Σοβαρές ζημιές σε ολόκληρη την κομητεία. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι λόγω κατεδαφισμένων γραμμών ρεύματος, πεσμένων δέντρων, συντριμμιών κτλ» έγραφε η ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης.

Στην κοντινή Τάμπα, η οποία έχει έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό διακοπών ρεύματος, οι αξιωματούχοι έδωσαν επίσης μια ωμή προειδοποίηση: «Μην ταξιδεύετε και μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να κριθεί ασφαλές από αξιωματούχους δημόσιας ασφάλειας», αναφέρει ο ιστότοπος της πόλης.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, αλιγάτορες εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητα και πλημμυρισμένα σπίτια. Καθώς οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι άγρια ​​ζώα, όπως αλιγάτορες -που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο στη Φλόριντα- μπορεί να κατέφυγαν σε σπίτια για να προφυλαχθούν από την καταιγίδα.

Συγκλονιστικά κλιπ και εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου από τη στιγμή που μια οικογένεια άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου της για να την υποδεχτούν…τα σαγόνια ενός αλιγάτορα στο δρόμο. Υπήρξαν επίσης αναφορές ανθρώπων που επέστρεφαν στα βρεγμένα σπίτια τους για να βρουν τα ερπετά να…βολτάρουν στις κουζίνες τους.

Ο αριθμός των νεκρών

Θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στο Σαιντ Λούσι στις ακτές του Ατλαντικού, αλλά οι αριθμοί είναι ακόμα ασαφείς. Συγκεκριμένα, ο σερίφης Κιθ Πέρσον, ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλαπλοί θάνατοι» στην περιοχή μετά το πέρασμα ανεμοστρόβιλου την Τετάρτη. Μία αρχηγός της αστυνομίας σε κομητεία της περιοχής είπε πως όταν ξημερώσει και εξασθενήσουν τα φαινόμενα, η δουλειά τους θα είναι περισσότερο η ανάκτηση παρά η διάσωση.

Η αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Μπράντεντον στη Φλόριντα είπε οτι το τμήμα της που βρίσκεται ακριβώς στον ποταμό Mανατι – πέρασε τις τελευταίες τρεις ημέρες εκκενώνοντας το γραφείο. Η ομάδα της μετέφερε περισσότερα από 45.000 περιουσιακά στοιχεία, έγγραφα όπλα και εξοπλισμό σε μια ασφαλή τοποθεσία και μεταφέρθηκε σε ένα νέο κτήριο που κατασκευάστηκε για να αντέχει τους τυφώνες κατηγορίας πέντε.

Έλληνας κάτοικος της Φλόριντα: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης και μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. «Η Τάμπα και άλλες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο. Έχω συναδέλφους που μου λένε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αναμένουμε να δούμε τι θα φέρει το πρωί», είπε αρχικά και συνέχισε: «Θα περάσει από εμάς. Περιμένουμε».

Ο ίδιος μετακινήθηκε στο Ορλάντο: «Έχουμε μετακινηθεί από το σπίτι μας από χθες, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ορλάντο, περιμένοντας τον κυκλώνα να περάσει», δήλωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης και μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα.

Μιλώντας για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Φλόριντα δήλωσε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει βροχή και πολύ δυνατός αέρας, και όσο περνάει η νύχτα ο άνεμος δυναμώνει περισσότερο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει μετακινηθεί σε ξενοδοχείο, αλλά η κατάσταση έξω είναι δύσκολη, με έντονους ανέμους και βροχή», ανέφερε. Όπως εξήγησε, η μετακίνηση έγινε προληπτικά λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου: «Φύγαμε όλοι από την περιοχή μας, μαζί με την οικογένειά μου, και την 92χρονη μητέρα μου. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Φλόριντα. Είναι ένα τρομερό φαινόμενο».

Ο κ. Στεφανάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία υπογράμμισε ότι, αν και ο κυκλώνας Μίλτον δεν χτύπησε άμεσα την περιοχή τους, η κατάσταση παραμένει σοβαρή σε άλλα μέρη της πολιτείας. Και όπως πρόσθεσε, μόνο από την περιφέρεια στην οποία διαμένει έχουν φύγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοι.

 

ΗΠΑκαταιγίδανεκροίΤΥΦΩΝΑΣ ΜΙΛΤΟΝΦλόριντα