Η Βόρεια Κορέα διακόπτει την οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση στο Νότο

Σφραγίζει τα σύνορα με τη Νότια Κορέα ο κορεατικός Βορράς διακόπτοντας την οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση από την Τετάρτη (9/10), σε μια προσπάθεια να «διαχωρίσει εντελώς» τις δύο χώρες

Ο στρατός της Βορείου Κορέας ανέφερε ότι «θα κλείσει και θα μπλοκάρει τα νότια σύνορα» και θα ενισχύσει τις οχυρώσεις από την πλευρά του.

Ο Λαϊκός Στρατός της Κορέας (KPA) κάνει λόγο για αμυντικό μέτρο για να αναστείλει τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι είναι ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα με συχνή παρουσία των Αμερικανών.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μία κλιμάκωση της εχθρότητας που υπάρχει σε μια στιγμή που το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.

Η διακήρυξη είναι ένα συμβολικό βήμα από την Πιονγκγιάνγκ. Οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι που οδηγούν από τη Βόρειο Κορέα στο Νότο χρησιμοποιούνται σπάνια και έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί.

Επίσης έρχεται σε μία στιγμή που η Πιονγκγιάνγκ θέλει να αλλάξει τις σχέσεις με τη Σεούλ μετά από μια σειρά από περιστατικά μεταξύ των δύο χωρών.

Τα περιστατικά αυτά κυμαίνονταν από πυραυλικές δοκιμές έως εκατοντάδες μπαλόνια σκουπιδιών που στάλθηκαν πάνω από τα νότια σύνορα της Βόρειας Κορέας.

Ειδικότερα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε στις αρχές του 2023 ότι δεν επιδιώκει πλέον την επανένωση με τον Νότο, εγείροντας ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επαναληφθεί στην κορεατική χερσόνησο.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε ορισμένα περιεχόμενα του Συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», δήλωσε ο Κιμ σε συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης (SPA) της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο.

«Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να διαγραφούν από το σύνταγμα εκφράσεις όπως «βόρειο μισό» και «ανεξαρτησία, ειρηνική επανένωση και μεγάλη εθνική ενότητα»», πρόσθεσε. Μάλιστα πρόσθεσε να αναθεωρηθεί το σύνταγμα «στην επόμενη σύνοδο».

Ένας αναλυτής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας υπέδειξε ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών προτού λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Με πληροφορίες από AFP, AP

Βόρεια ΚορέαΚορέαΝότια Κορέα