«Κόλαση» ο Λίβανος: Αγωνία με αμάχους στη Συρία μετά από ισραηλινό πλήγμα

Ισραηλινό πλήγμα το πρωί της Παρασκευής 04/10 κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε.

Ο Χαμίε διευκρίνισε ότι το πλήγμα είχε στόχο περιοχή μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο συνοριακό πέρασμα, και προκάλεσε κρατήρα τεσσάρων μέτρων.

Το συνοριακό πέρασμα Μάσναα βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού, και είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει ανθρώπους και αγαθά μεταξύ των δύο χωρών.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο.

«Οι IDF δεν θα επιτρέψουν τη λαθραία διέλευση αυτών των όπλων και δεν θα διστάσουν να δράσουν, αν αναγκαστούν, όπως έχουν κάνει σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου», εξήγησε ο Αβιχά Αντράι στο Χ.

Ο Χαμίε από την πλευρά του είχε επισημάνει σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι οι λιβανέζικες αρχές είναι αρμόδιες για τη διαχείριση του περάσματος Μάσναα.

Στον Λίβανο έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έφτασε στον Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

«Αυτή τη στιγμή, ένα ιρανικό αεροπλάνο έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri, στο οποίο μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Δρ. Abbas Araghchi», ανέφερε το NNA.

Απομάκρυνση ξένων πολιτών

Οι κλιμακούμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα παρασυρθούν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που μαίνεται σε πολλά μέτωπα.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο μετά τη δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ.

Αν και καμία χώρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εκκένωση, ορισμένες ναυλώνουν αεροσκάφη. Οι άνθρωποι επίσης φεύγουν μόνοι τους.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, AFP

ΗΠΑΙσραήλΛίβανοςπόλεμοςΠυραυλική επίθεσηΧεζμπολάχ