«Πεδίο μάχης» ο Λίβανος: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ισραήλ και Ιράν

Ένα βήμα πριν τον γενικευμένο πόλεμο βρίσκεται η Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ και το Ιράν εκτοξεύουν διαρκώς απειλές και συνεχίζουν το φαύλο κύκλο της βίας, έναν περίπου χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και την αιματηρή εκστρατεία που ακολούθησε στη Γάζα.

Στο νέο κύκλο βίας που κορυφώνεται εδώ και δύο εβδομάδες, το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους, αφού οι δυνάμεις του υπέστησαν την πιο θανατηφόρα ημέρα τους στο μέτωπο του Λιβάνου εδώ και ένα χρόνο συγκρούσεων εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν τω μεταξύ εξετάζει την απάντησή του αφού το Ιράν εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή του στη χώρα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον είπε στο CNN ότι τα αντίποινα «θα γίνουν σύντομα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Επιφύλαξη από ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αφού είχε επαναβεβαιώσει προηγουμένως την «πλήρη» υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τον «αποκαρδιωτικό κύκλο» βίας στην περιοχή στο χείλος της «αβύσσου» απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως. Συναγερμός σήμανε και σε περιοχές κοντά στο Τελ Αβιβ καθώς δέχτηκαν επίθεση από drones τα οποία είχαν ξεκινήσει από την Υεμένη.

Ο IDF χτύπησε την Τετάρτη και τη Δαμασκό, σκοτώνοντας τρεις αμάχους, αλλά όπως αποκαλύφθηκε και τον γαμπρό του Νασράλα, Χασάν Τζααφάρ Κασίρ, ο οποίος ήταν αδερφός του Μουχαμάντ Τζααφάρ Κασίρ, που «εξουδετερώθηκε» από άλλο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, λίγες ώρες νωρίτερα. Ο Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ήταν αρμόδιος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο.

 

Mε πληροφορίες από CNN

ΙσραήλΛίβανοςΛωρίδα της ΓάζαςΜέση ΑνατολήΧεζμπολάχ