Εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο: «Αιχμή του δόρατος» οι επίλεκτοι της Division 98 - Η απάντηση της Χεζμπολάχ

Η επίλεκτη μονάδα Division 98 αποτελεί, σύμφωνα με την Jerusalem Post, την αιχμή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που από χθες το βράδυ πραγματοποιούν επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του Λιβάνου με στόχο τη διάλυση στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ, σε μια σειρά από χωριά πλησίον της μεθορίου Λιβάνου-Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η JP η ομάδα αυτή ήταν υπεύθυνη για τις νίκες των IDF και «το τσάκισμα της ραχοκοκαλιάς της Χαμάς» στη Χαν Γιουνίς «την ισχυρότερη στρατιωτική μονάδα» της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

Μαζί με την Division 98, στον Λίβανο επιχειρούν η ειδική μονάδα Egoz των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστές και η 7η ταξιαρχία των τεθωρακισμένων των IDF.

Μιλώντας στα μέλη της Egoz, λίγο πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο επικεφαλής της μονάδας τους είπε «έχουμε την μεγάλη τιμή να γράψουμε ιστορία στον βορρά όπως κάναμε στην Γάζα. Σήμερα ξεκινάμε μια πιο σημαντική εισβολή προκειμένου να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν έχουμε εισβάλει στον Λίβανο από το 2006».

«Σας εμπιστεύομαι, είμαι υπερήφανος για εσάς και γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία» κατέληξε ο επικεφαλής της Egoz.

Προειδοποιήσεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι υπήρξε εισβολή στον νότιο Λίβανο με αραβικά μέσα ενημέρωσης όπως το Al-Jazeera και το MTV Lebanon να αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα μπήκαν σε πολλά χωριά στην περιοχή λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης.

Λίγο πριν τις 9:30 ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους βρίσκονται στις νότιες περιοχές του Λιβάνου να περιορίσουν τις μετακινήσεις με οχήματα καθώς είναι σε εξέλιξη «σφοδρές συγκρούσεις».

Στο μήνυμα που είναι γραμμένο στα αραβικά αναφέρεται ότι «δυνάμεις της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες για να εξαπολύουν επιθέσεις. Για την προσωπική σας ασφάλεια σας καλούμε να μην μετακινείτε οχήματα από τις βόρειες περιοχές στα νότια του ποταμού Λιτάνι».

Η απάντηση της Χεζμπολάχ

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι απάντησε με βλήματα πυροβολικού στην πόλη Μέτουλα, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λίβανου.

Όπως μεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης η Χεζμπολάχ έβαλε στο στόχαστρο «ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή Μέτουλα με βλήματα πυροβολικού και πετύχαμε απώλειες».

Για την ώρα οι IDF δεν έχουν σχολιάσει τις αναφορές αυτές και έχουν αρκεστεί να κάνουν λόγο για έναν συναγερμό αεροπορικής επιδρομής στην Μέτουλα όπου εντοπίστηκαν πέντε εκτοξευτές πυραύλων «με ορισμένους εξ αυτών να αναχαιτίστηκαν».

Πόλεμος σε πολλά μέτωπα

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο από πολλούς ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, πανηγυρίστηκε στο Ισραήλ ως μεγάλη νίκη επί του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα πολεμήσει τους «εχθρούς» του και θα τους «εξαλείψει» όπου κι αν βρίσκονται. Δεν υπάρχει «καμιά τοποθεσία στη Μέση Ανατολή όπου δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Το Ιράν έκανε σαφές πως δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στον Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας για να αναμετρηθούν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κρίνοντας πως «οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την απαραίτητη δυναμικότητα και ισχύ για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Από τα μέσα του μήνα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον βορρά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν τη δράση τους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ερειπωμένη έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου, ωστόσο η ένταση των επιχειρήσεων εκεί έμοιαζε να μειώνεται τις τελευταίες μέρες.

Όμως τουλάχιστον έντεκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε βομβαρδισμό με στόχο κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά), δήλωσαν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 41.615 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ, κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο περίπου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με πληροφορίες από AFP, AP, ΕΡΤ

εισβολήΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχ