Η Ουκρανία απαγόρευσε τη χρήση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram σε επίσημες συσκευές που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικό προσωπικό και εργαζόμενους σε κρίσιμες θέσεις, επειδή πιστεύει ότι ο εχθρός της, η Ρωσία, μπορεί να κατασκοπεύει τόσο τα μηνύματα όσο και τους χρήστες, δήλωσε την Παρασκευή ένα κορυφαίο όργανο ασφαλείας.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ανακοίνωσε τους περιορισμούς αφού ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR της Ουκρανίας, παρουσίασε στο συμβούλιο στοιχεία για την ικανότητα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών να κατασκοπεύουν την πλατφόρμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ωστόσο, ο Andriy Kovalenko, επικεφαλής του κέντρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, δημοσίευσε στο Telegram ότι οι περιορισμοί ισχύουν μόνο για τις επίσημες συσκευές και όχι για τα προσωπικά τηλέφωνα.
Το Telegram χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία και έχει γίνει κρίσιμη πηγή πληροφοριών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Αλλά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Με έδρα το Ντουμπάι, το Telegram ιδρύθηκε από τον ρωσικής καταγωγής Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία έχει πουλήσει.
Ο Ντούροφ συνελήφθη κατά την προσγείωσή του στη Γαλλία τον Αύγουστο στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία, διακίνηση ναρκωτικών και δόλιες συναλλαγές στο Telegram.
Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι ο Μπουντάνοφ είχε παράσχει αποδείξεις ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα του Telegram, συμπεριλαμβανομένων των διαγραμμένων, καθώς και στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
«Πάντα υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω την ελευθερία του λόγου, αλλά το θέμα του Telegram δεν είναι θέμα ελευθερίας του λόγου, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε ο Μπουντάνοφ στη δική του δήλωση.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Telegram εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν είχε ποτέ αποκαλύψει τα δεδομένα κανενός ή το περιεχόμενο οποιουδήποτε μηνύματος.
Με πληροφορίες από AFP, AP