Λίβανος: Θρίλερ με την προέλευση των βομβητών - Ο ρόλος του Ισραήλ

Ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με την προέλευση των βομβητών που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σχεδόν 2.800.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές, τους οποίους το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ αγόρασε από την Ταϊβάν, κάτι το οποίο διαψεύδει η τελευταία.

Σύμφωνα με τους πηγές των New York Times, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν προτού φτάσουν στον Λίβανο.

Μερικές δεκάδες γραμμάρια εκρηκτικής ύλης -ως και 57 γραμμάρια- τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα. Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανέζικο κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Times.

Το σιιτικό κίνημα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την επίθεση και ορκίστηκε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Τι απαντά η Ταϊβάν

Η οργάνωση της επιχείρησης φαίνεται να κράτησε πολλούς μήνες, είπαν αρκετές πηγές στο Reuters. Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την εταιρεία της Ταΐβάν Gold Apollo, που φέρεται να εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφάλειας της Ταϊβάν, ωστόσο, δήλωσε στο CNNi σήμερα Τετάρτη 18/09, ότι η Ταϊβάν δεν έχει κανένα αρχείο να αποστέλλονται βομβητές της Gold Apollo στον Λίβανο ή στη Μέση Ανατολή

Η Gold Apollo έστειλε περίπου 260.000 βομβητές από την Ταϊβάν από τις αρχές του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, είπε ο αξιωματούχος στο CNNi.

Εκδίκηση ορκίζεται η Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι καταδίκασε την επίθεση ως «ισραηλινή επίθεση». Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε ευθέως τις εκρήξεις, αλλά είπε ότι οι ανώτεροι διοικητές αξιολογούν την κατάσταση «εστιάζοντας στην ετοιμότητα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα σε όλους τους τομείς».

Πηγή της Χεζμπολάχ είπε ότι η επίθεση ήταν πιθανότατα απάντηση σε μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας από τη σιιτική πολιτοφυλακή εναντίον ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου της ισραηλινής άμυνας, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.

Και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Με πληροφορίες από SkyNews, NYTimes, CNNi

ΒΟΜΒΗΤΕΣΙσραήλΜέση ΑνατολήνεκροίΧεζμπολάχ