Σοκ και δέος: Οι «σκληροί» του Κρεμλίνου πιέζουν Πούτιν για χρήση «μικρών πυρηνικών όπλων»

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση πως σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση στο έδαφός της, σε περίπτωση που το ρωσικό κράτος βρεθεί αντιμέτωπο με μια «υπαρξιακή απειλή», δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δύση το τελευταίο διάστημα συζητάει το ενδεχόμενο να δώσει την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Κιέβου, το οποίο κερδίζει σταδιακά υποστηρικτές και διχάζει τη δυτική συμμαχία. Γαλλία και Βρετανία φαίνεται να τάσσονται υπέρ τέτοιων χτυπημάτων, ωστόσο οι ΗΠΑ τα μπλοκάρουν υπό το φόβο μιας ισχυρής ρωσικής αντίδρασης. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίζεται πως η Μόσχα μπλοφάρει, επικαλούμενος την επίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με ένα σφυροκόπημα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, στοχεύοντας κυρίως ενεργειακές υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Χτύπησε μάλιστα και το Λβιβ, που βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, στέλνοντας ένα μήνυμα στο Κίεβο πώς μπορεί να χτυπήσει «όπου θέλει, όποτε θέλει».

Οι προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου προς τη Δύση να μην «παίζει με τη φωτιά» και να μην ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» συνεχίζονται συνοδευόμενες από πυρηνικά κροταλίσματα. Οι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου πιέζουν τον Πούτιν για να προχωρήσει σε χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, ώστε κανείς να μην αμφισβητεί την ισχύ και τις προθέσεις της Ρωσίας.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι «χαμηλής απόδοσης» και προορίζονται για χρήση σε πεδία μάχης, όχι σε βομβαρδισμό πόλεων. Αν και πολύ μικρότερης ισχύς προκαλούν και αυτά ραδιενεργές εκρήξεις και άλλα θανατηφόρα αποτελέσματα.

Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, υπογράμμισε στην εφημερίδα Kommersant, ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, ισχυρό γεράκι της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας. Στη συνέντευξή του ισχυρίστηκε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, έλεγαν ψέματα όταν ισχυρίζονταν ότι εγγυώνται την πυρηνική προστασία των συμμάχων τους. Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας , είπε ο Καραγκάνοφ, «θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και μελλοντικοί εχθροί είναι σίγουροι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

«Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε μαζική επίθεση στο έδαφός μας με πυρηνικό χτύπημα. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη της επικράτειάς μας».

Οι δηλώσεις του Καραγκάνοφ παρακολουθούνται στενά από δυτικούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας ως δείκτης της ρωσικής σκέψης για την εξωτερική, αμυντική και πυρηνική πολιτική. Οι απόψεις του δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική, αλλά το Κρεμλίνο του έχει δώσει επανειλημμένα το χώρο να τις εκφράζει, ακόμη και απευθείας στον Ρώσο Πρόεδρο.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ήταν η πιο εξέχουσα προσωπικότητα που ζητούσε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα είπε τώρα ότι θα αναθεωρήσει. Το τρέχον δόγμα δηλώνει ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε μια συμβατική επίθεση που απειλούσε την ύπαρξη του κράτους.

Αυτό το δόγμα ήταν ανεύθυνο και ακόμη και αυτοκτονικό, υποστηρίζει ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποθάρρυνε επαρκώς τους εχθρούς της Ρωσίας και τους έκανε να πιστέψουν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου περιστάσεις στις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο. «Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή, αν δεν καταφέρει να αλλάξει αυτή την υπόθεση και να αποκαταστήσει την αποτροπή», τόνισε.

Ο Καραγκάνοφ έχει καλέσει και στο παρελθόν τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να «ξεσηκώσει» τους εχθρούς της. Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές λένε ότι ο Καραγκάνοφ έχει ένα χρήσιμο ρόλο για το Κρεμλίνο εκφράζοντας απόψεις που προκαλούν συναγερμό στη Δύση ενώ κάνουν τον Πούτιν να φαίνεται ήρεμος και μετριοπαθής συγκριτικά.

Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Έλενα Τσερνένκο ρώτησε τον Καραγκάνοφ πώς θα μπορούσε να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστήριζε δεν θα οδηγούσε σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. «Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει αναγκαστικά σε έναν γενικό πυρηνικό Αρμαγεδδώνα δεν αντέχει σε κριτική», είπε. «Σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για τη βαθμονομημένη χρήση πυρηνικών όπλων υπό ορισμένα σενάρια», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Δεν ζητώ ένα επικίνδυνο μονοπάτι, ζητώ να σωθεί ο κόσμος και η Ρωσία. Ή θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο ή θα καταρρεύσουμε. Η Δύση μπορεί να πολεμήσει ατελείωτα, αυτός ο πόλεμος είναι πολύ ωφέλιμος γι’ αυτήν. Και δεν ζητώ καθόλου πυρηνικό πόλεμο, θα ήθελα πολύ να μην φέρω τα πράγματα σε αυτό, αλλά να σταματήσω πριν κάνω μια τρομερή επιλογή».

Ουκρανίαπυρηνικά όπλαΡωσία