Politico: Οι «φάκελοι» του Πούτιν - Ο ψυχολογικός πόλεμος της Μόσχας στη Δύση

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε την Τετάρτη σε κατηγορίες κατά δύο Ρώσων πολιτών και κατέσχεσε περισσότερους από 30 websites domain που συνδέονται με εκστρατεία επιρροής και προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο, πέρα από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: μια επιχείρηση από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, που στόχευε πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες επιρροής σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκστρατεία του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Politico είχε ως κύριο στόχο τη διάσπαση, την αποδυνάμωση της εικόνας των ΗΠΑ και την υπονόμευση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, σύμφωνα με μια σειρά ρωσικών εγγράφων, υπομνημάτων και πρακτικών, για τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται σε δικαστική κατάθεση του FBI, ως μέρος των κατηγοριών. Το αρχείο, που αποτελείται από 277 σελίδες, αναλύει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων.

 

 

Ευάλωτος στόχος για τη Ρωσική επιρροή η Γερμανία

Η ρωσική ομάδα ψυχολογικού πόλεμου αναγνώρισε τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για τη ρωσική επιρροή.

«Οι Γερμανοί εξαρτώνται περισσότερο από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, αναφερόμενο πιθανώς στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές.

«Πρώτον και κύριον, πρέπει να δυσφημίσουμε τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και δεύτερον, να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην αναποτελεσματική πολιτική των κυρώσεων», αναφέρει το εσωτερικό ρωσικό σημείωμα που παρουσίασε το FBI.

Ένα άλλο έγγραφο του Οργανισμού Κοινωνικού Σχεδιασμού περιγράφει μια επιχείρηση που ονομάζεται «Διεθνής Υποκίνηση Συγκρούσεων» που στοχεύει συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος της: «Να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις… προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και «να επηρεάσει τις πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητές καταστάσεις σύγκρουσης» μέσω πλαστών άρθρων, ινφλουένσερ, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο προσθέτει ότι ο στόχος ήταν να «αποσταθεροποιηθεί η κοινωνική κατάσταση» στη Γαλλία και τη Γερμανία «διαδίδοντας πρόσθετες ψευδείς αφηγήσεις», «πλαστά βίντεο, έγγραφα και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών», «σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «ψεύτικα και αληθινά αποσπάσματα από ινφλουένσερ».

Bλαντίμιρ ΠούτινFBIκατασκοπείαΡωσία