Η Άγκυρα επιβεβαιώνει αίτηση ένταξης στην ομάδα των BRICS

Η Τουρκία κατέθεσε επίσημα αίτηση για να γίνει μέλος των BRICS, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

«Θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, εάν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στη διαδικασία ένταξης», πρόσθεσε ο Τσελίκ.

Τι λέει ο φυλοκυβερνητικός Τύπος

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους λοιπόν, για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στις BRICS, αναλύοντας τη δυναμική των δύο αυτών ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η ΕΕ και η Τελωνειακή Ένωση από τη μια, το ΝΑΤΟ από την άλλη, και οι BRICS, μια ομάδα μελών με την οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο πολιτικά και οικονομικά (συγγνώμη, θα έπρεπε να πω σε εμπάργκο), από την άλλη. Η Τουρκία είναι ήδη ένα σημαντικό κέντρο ισχύος από μόνη της στην περιοχή της, με την οικονομική και στρατιωτική της ικανότητα και την πολιτική επιρροή της».

Η Σαμπάχ τονίζει ότι η Τουρκία, ως κεντρική δύναμη στην περιοχή της, μπορεί να επωφεληθεί από την ένταξή της στις BRICS, ειδικά αν αυτή οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι η BRICS προσφέρει μια εναλλακτική στην τρέχουσα οικονομική τάξη, ενώ η ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των BRICS αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Παρόλο που η ΕΕ μας κρατάει να περιμένουμε έξω από την πόρτα της για 65 χρόνια, δεν θα ήθελε να μας χάσει σε μια τέτοια κατάσταση. Τουλάχιστον όχι από τις χώρες BRICS. Ο μεγαλύτερος φόβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ότι οι BRICS θα εξελιχθούν σε στρατιωτική συνεργασία στην επόμενη φάση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Τουρκίας και των BRICS θα είναι ατού στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Η τουρκική ανάλυση καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η BRICS, με το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, υπερτερεί πλέον της G-7 σε βασικούς δείκτες. Προβλέπει ότι αυτή η διαφορά θα μεγαλώσει στο μέλλον, με την BRICS να κυριαρχεί οικονομικά το 2050, φτάνοντας το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι μόλις 20% για την G7.

Με πληροφορίες από Έθνος, sigmalive.com

BRICSΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία