Γαλλία: Περισσότεροι από 90 άνδρες βίασαν τη Ζιζέλ - Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την αρρωστημένη δράση του συζύγου της

Γαλλία: Μία τρομακτική καθημερινότητα ζούσε για τέσσερα χρόνια, από τότε που η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της, η Ζιζέλ Πελικό.

Ο σύζυγός της, Αντουάν Καμύ, τη νάρκωνε με υπνωτικά χάπια και προσκαλούσε αγνώστους να της επιτεθούν, καθώς βρισκόταν αναίσθητη, καταγράφοντας τους βιασμούς σε βίντεο. Αυτή η συγκλονιστική ανακάλυψη την οδήγησε σε σοβαρή ψυχική κατάρρευση, ωθώντας την στα όρια της αυτοκτονίας.

Χθες για πρώτη φορά η Ζιζέλ Πελικό αντιμετώπισε τους 50 άνδρες που κατηγορούνται ότι την βίασαν ενώ κοιμόταν. Το δικαστήριο κάλεσε κάθε άνδρα να δηλώσει το όνομα, την ηλικία και το επάγγελμά του. Η 72χρονη γυναίκα, είδε μια σειρά από επαγγέλματα μεταξύ των κατηγορουμένων, από εστιάτορες έως πυροσβέστες, ηλικίας μεταξύ 26 και 72 ετών.

Δεν είχε δει τον σύζυγό της από τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2020. Καθώς ο Dominique Pelicot εμφανίστηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τον εξέτασε εξονυχιστικά. Το μόνο σχόλιό της στον δικηγόρο της, Αντουάν Καμύ, ήταν η έκπληξή της για το πόσο είχε γεράσει κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών κράτησής του.

Η Αστυνομία ανακάλυψε περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες και εικόνες της Gisele να δέχεται σεξουαλική επίθεση από συνολικά 72 αγνώστους -50 από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί και δικάζονται επίσης-, ενώ βρισκόταν ναρκωμένη στο κρεβάτι της.

Για χρόνια έβλεπε την υγεία της να επιδεινώνεται και να χάνει τη μνήμη της, κάτι που την έκανε να πιστέψει ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, ενώ πάλευε με πολλά γυναικολογικά προβλήματα. Χθες, η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό είπε στο δικαστήριο πώς ένιωσε όταν ανακάλυψε την πραγματική αιτία του σωματικού και ψυχικού της μαρτυρίου. «Με αηδιάζει. Νιώθω βρόμικη, μολυσμένη, προδομένη. Ήταν ένα τσουνάμι, με χτύπησε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας», είπε στον δικαστή.

Η εμφάνιση της Ζιζέλ στο δικαστήριο τη Δευτέρα για την πρώτη ημέρα της δίκης ήταν απόδειξη της γενναιότητάς της και της επιθυμίας της να δει τους κακοποιούς της να προσάγονται στη δικαιοσύνη. Η αποτρόπαια φύση της υπόθεσης σήμαινε ότι της παραχωρήθηκε η ανωνυμία και το δικαίωμα να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, αλλά «αυτό θα ήθελαν οι κακοποιητές της», είπε ο δικηγόρος της Αντουάν Καμύ.

Ο προεδρεύων δικαστής, Roger Arata, ανακοίνωσε χθες ότι όλες οι ακροάσεις θα είναι δημόσιες, αφού η Gisele παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία και ζήτησε «πλήρη δημοσιότητα μέχρι το τέλος» της δικαστικής υπόθεσης. Ωστόσο, θα αναγκαστεί επίσης να ξαναζήσει τη φρικτή δοκιμασία της ξανά και ξανά, βλέποντας πλάνα και εικόνες από τους βιασμούς που υπέστη παρουσία των ανδρών που δικάζονται.

Συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, συνολικά 51 άνδρες κατηγορούνται για βιασμό, ο μεγαλύτερος αριθμός κατηγορουμένων που έχουν δικαστεί μαζί τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή και πιθανώς οπουδήποτε στη Γαλλία.

Ο Αντουάν Καμύ περιέγραψε την καταστροφή της οικογένειας, δηλώνοντας ότι ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία, αλλά αναγνώρισε τη δυσκολία της. Η κυρία Πέλικο θα μάθαινε την πλήρη έκταση αυτού που της συνέβη τους επόμενους μήνες.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι ένα σημαντικό νομικό γεγονός στη Γαλλία. Με 51 άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του Ντομινίκ, που κατηγορούνται για βιασμό, το ποινικό δικαστήριο του Βοκλούζ δεν έχει δικάσει ποτέ τόσους πολλούς κατηγορούμενους μαζί. Η αίθουσα του δικαστηρίου έπρεπε να φιλοξενήσει 18 άνδρες σε μια αποβάθρα που ελέγχεται από το Perspex και 32 έξω με εγγύηση, ενώ ένας δεν εμφανίστηκε.

Αυτή η υπόθεση είναι η πρώτη στη Γαλλία, όπου ένας σύζυγος φέρεται να νάρκωνε τη σύζυγό του για να βιαστεί από άλλους και η πρώτη που έδωσε έμφαση στη χρήση χημικών σε τέτοια εγκλήματα.

Οι 50 κατηγορούμενοι, ήταν Γάλλοι από την επαρχία. Ο δικηγόρος υπεράσπισης Louis-Alain Lemaire, που εκπροσωπεί τέσσερις κατηγορούμενους, ισχυρίστηκε ότι δεν σκόπευαν να βιάσουν και δεν γνώριζαν τα σχέδια του Αντουάν. Ο Γκιγιάμ ντε Πάλμα, που εκπροσωπούσε άλλους έξι, το επανέλαβε, δηλώνοντας ότι οι πελάτες του δεν γνώριζαν την παγίδα που τους είχε στηθεί.

Ένας κηπουρός στα 60 του, ένας από τους κατηγορούμενους, ισχυρίστηκε ότι έφυγε γρήγορα αφού συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, αλλά παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στην κυρία Πελικό . Ο Καμύ απέρριψε αυτές τις δικαιολογίες, τονίζοντας τη σοβαρότητα των πράξεών τους.

Ο Αντουάν και η Ζιζέλ έμοιαζαν αξιοσέβαστοι, ζώντας μια ήσυχη ζωή σε ένα χωριό της Προβηγκίας μετά τη σύνταξη από το Παρίσι. Ωστόσο, οι ειδικοί της ψυχολογίας θα απεικονίσουν τον Ντομινίκ ως μια διεστραμμένη προσωπικότητα που απολάμβανε να υποτιμά τη γυναίκα του.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η κυρία Πελικό ήταν τόσο πολύ ναρκωμένη με ναρκωτικά βιασμού που «δεν θυμόταν» την κακοποίηση που υπέστη στο μεγάλο σπίτι του ζευγαριού με μια πισίνα στο χωριό Mazan κοντά στο Carpentras στην Προβηγκία.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης και ο εισαγγελέας είχαν ζητήσει η δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Ποινικό Δικαστήριο Vaucluse στην Αβινιόν, να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, όπως συμβαίνει συχνά σε υποθέσεις βιασμού.

Τόνισαν ότι το βίντεο που τραβήχτηκε από τον σύζυγο θα παρουσιαζόταν στο δικαστήριο και ότι «όχι μόνο θα ήταν επικίνδυνο να γίνει δημόσια η διαδικασία, αλλά θα υπονόμευε επίσης την αξιοπρέπεια των ενδιαφερομένων ατόμων». Ορισμένοι συνήγοροι ζήτησαν επίσης να μην γίνει η δίκη «θέαμα».

Γαλλία: Πώς έγινε γνωστή η δράση του

Η αστυνομία άρχισε να ερευνά τον Πελικό τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν συνελήφθη από έναν φύλακα να τραβά κρυφά βίντεο κάτω από τη φούστες τριών γυναικών σε ένα εμπορικό κέντρο. Εξετάζοντας τον υπολογιστή του, βρήκαν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο της γυναίκας του που ήταν αναίσθητη. Στη συνέχεια κινηματογραφούσε και αρχειοθέτησε σχολαστικά τις σεξουαλικές τους πράξεις, διατηρώντας το υλικό σε ένα αρχείο που ονομάζεται «ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ» σε ένα USB.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η κακοποίηση της γυναίκας του ξεκίνησε το 2011, όταν το ζευγάρι ζούσε κοντά στο Παρίσι και συνεχίστηκε αφότου μετακόμισαν στο Μαζάν δύο χρόνια αργότερα μέχρι το 2020.

Ο ύποπτος λέγεται ότι έδωσε στους άνδρες αυστηρές οδηγίες όταν κακοποίησαν τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καπνός και τα αρώματα απαγορεύτηκαν για να αποφευχθούν έντονες μυρωδιές που θα μπορούσαν να την ξυπνήσουν.

Οι άνδρες έπλεναν τα χέρια τους σε ζεστό νερό για να αποφύγουν μια ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας και γδύνονταν στην κουζίνα για να μην αφήσουν ρούχα στην κρεβατοκάμαρα ενώ πάρκαραν κοντά σε ένα σχολείο και περπατούσαν στο σκοτάδι προς το σπίτι για να αποφύγουν να κινήσουν τις υποψίες των γειτόνων.

ΓαλλίαΖΙΖΕΛ ΠΕΛΙΚΟ