Τον θερμότερο Αύγουστο στην ιστορία της βίωσε η Ισπανία

Η Ισπανία βίωσε τον «θερμότερο» Αύγουστο που έχει καταγραφεί έως σήμερα στην ιστορία της, με μέση θερμοκρασία 25 βαθμούς Κελσίου, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

«Ο μήνας Αύγουστος του 2024 ήταν ο πιο θερμός από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία στην ισπανική χερσόνησο», ανανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία.

«Με μέση θερμοκρασία 25ºC, ήταν κατά 2ºC πάνω από τον μέσο όρο που καταγράφηκε από το 1991 έως το 2020» και ξεπέρασε «κατά δύο δέκατα του βαθμού τους αντίστοιχους μήνες του 2003 και 2023», που ήταν οι θερμότεροι μέχρι στιγμής, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, το 2024 αναμένεται να είναι «η θερμότερη χρονιά», «ανάλογη με το 2022», σύμφωνα με την Aemet.

Τα τέσσερα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία θα μπορούσαν να είναι τα τελευταία τέσσερα, ανέφερε σχετικά η υπηρεσία.

Τα έτη 2022 και 2024 εμφανίζουν μέση θερμοκρασία 15,8ºC, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και «ακολουθούν στενά το 2023 και το 2020 με 15,7ºC».

Περισσότεροι και συχνότεροι καύσωνες

Αν και είναι συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες, η Ισπανία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερους και συχνότερους καύσωνες, μερικές φορές μάλιστα εκτός των καλοκαιρινών μηνών, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Το 2023, σύμφωνα με την Aemet, η χώρα αντιμετώπισε ;όχι ένα ούτε δύο αλλά επτά κύματα καύσωνα.

Από το 1975, η διάρκεια αυτών των επεισοδίων καύσωνα αυξήθηκε κατά τρεις ημέρες ανά δεκαετία στην Ισπανία και η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 2,7 βαθμούς ανά δεκαετία, ανέφερε η υπηρεσία.

Προκαλούμενη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ανθρώπινη δραστηριότητα, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ορατό στην Ευρώπη, ήπειρο που θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο του πλανήτη και της οποίας το κλίμα είναι ήδη τουλάχιστον 1,2°C θερμότερο σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑυγουστοςζέστηΙσπανίακλιματική κρίση