Η Κίνα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο

Έτοιμη να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο εξαγοράζοντάς τον φαίνεται πως είναι η Κίνα. Ο “Κόκκινος Δράκος” μάλλον θέλει όλοι να υποκλιθούν στην μεγαλειότητα του. Αφορμή για να συνειδητοποιήσουν οι καπιταλιστές της Δύσης που δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη, είναι η πρόσφατη εξαγορά της εμβληματικής ιταλικής βιομηχανίας ελαστικών Pirelli.

Γα πρώτη φορά, την προηγούμενη χρονιά, οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό ξεπέρασαν τις ξένες επενδύσεις στην κινεζική επικράτεια. Η κινεζική πληθώρα χρημάτων, πέρα από το να διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία, προκαλεί σημαντικές αλλαγές και στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Πριν από δέκα χρόνια οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανέρχονταν σε μόλις 11,1 δισ. ευρώ.Αυτή τη χρονιά ωστόσο, η Κίνα πρόκειται να αναδειχθεί πρώτος ξένος επενδυτής ολόκληρου του πλανήτη επενδύοντας σε δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Η παγκοσμιοποίηση της κινεζικής οικονομίας επιτεύχθηκε σταδιακά και με την απαραίτητη διακριτικότητα. Σήμερα όμως, επιθυμώντας ίσως να επισημοποιήσει την κυριαρχία της, η χώρα του Δράκου εισέρχεται δυναμικά στις αγορές όλου του κόσμου.

Από την Ατλέτικο ως τη  Νικαράγουα

Σκοπός: Να εντυπωσιάζουν και την ίδια ώρα να ανακοινώνουν στη Δύση αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Κίνα επιστρέφει δυναμικά. Έτσι δεν περιορίζεται στο να προσφέρει υποδομές χαμηλού κόστους σε αναπτυσσόμενες χώρες με αντάλλαγμα φτηνές πρώτες ύλες. Προτιμά να συναγωνίζεται με τους μεγάλους, παραδοσιακούς, παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας, ήτοι την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ένας εγγονός του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ απέκτησε έναντι 1,7 δισ. ευρώ το περίφημο ξενοδοχείο «Waldorf Astoria», επιτομή της πολυτέλειας στη Νέα Υόρκη, και ένα μεσιτικό γραφείο της Σανγκάης εξαγόρασε έναντι 365 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο «Sheraton» στο Σίδνεϊ. Το Πεκίνο ελέγχει τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού στο Λονδίνο, ενώ το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Κίνας κέρδισε τη σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη και το Ρότερνταμ διασχίζοντας την καρδιά της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα η κινεζοποίηση της Αφρικής συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά πλέον οι στόχοι των Κινέζων επενδυτών είναι ιδιαίτερα υψηλοί: πετρελαιοπηγές στο Σουδάν, ένας υδροηλεκτρικός σταθμός στη Νιγηρία, ανθρακωρυχεία στη Ζάμπια, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Λιβύης, τα λιμάνια της Μοζαμβίκης.Απόλυτο σύμβολο αυτού του επενδυτικού παροξυσμού που έχει καταλάβει τους Κινέζους είναι η διώρυγα της Νικαράγουας, ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων, η κατασκευή του οποίου αποσκοπεί κυρίως στο να περιορίσει την επίδραση, αν όχι την κυριαρχία, των ΗΠΑ στο εμπόριο ανάμεσα στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό.

Ο αυτοδημιούργητος Γουάνγκ Τζιαλίν, ιδρυτής του ομίλου Dalian Wanda Group και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, η περιουσία του οποίου ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, αγόρασε πρόσφατα το 20% των μετοχών της Αθλέτικο Μαδρίτης έναντι 45 εκατ. ευρώ.Στις επιχειρήσεις αυτού του πρώην αξιωματικού καριέρας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συγκαταλέγονται η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στον κόσμο, πολλά ξενοδοχεία πέντε αστέρων, εμπορικά κέντρα και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα με το πακέτο μετοχών της περυσινής πρωταθλήτριας Ισπανίας ο κινέζος δισεκατομμυριούχος εξαγόρασε και σημαντικό ποσοστό, άνω του 50%, της ελβετικής αθλητικής εταιρείας μάρκετινγκ Infront καταβάλλοντας 1,05 δισ. ευρώ.

Η σειρά της Ευρώπης

Σήμερα η Κίνα επενδύει σε 179 χώρες. Κύριος προορισμός των Κινέζων επενδυτών παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχει επιφέρει κάποιες αλλαγές στα σχέδιά τους. Μετά την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία ήρθε η ώρα και του μεγάλου ασθενούς της παγκόσμιας οικονομίας, της Ευρώπης της κρίσης, όπου οι Κινέζοι αναζητούν επενδύσεις σε τιμή ευκαιρίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών η Κίνα κατάφερε να εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, την ενέργεια της Ρωσίας, τα γεωργικά προϊόντα της Αυστραλίας και τις παραγγελίες παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας των Αμερικανών. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, ήρθε η σειρά της Ευρώπης.Οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι επιλέγουν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους στη Βρετανία και ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες, ακόμη και ολόκληρες γειτονιές, αλλά η κινεζική ηγεσία επιθυμεί να πάρει υπό τον έλεγχό της τη Μεσόγειο ούτως ώστε να κατακτήσει στη συνέχεια και την αγορά της Κεντρικής Ευρώπης.Προτεραιότητά της αποτελούν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα, χώρες που αναζητούν απεγνωσμένα ξένα κεφάλαια για να μπορέσουν να αναδιοργανώσουν την παραγωγή τους και την αγορά εργασίας.

αγορέςΔΥΣΗΚίνα