Η Σερβία αγοράζει 12 Rafale από την Dassault Aviation

Η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3 , συνολικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ, από την Dassault Aviation, η οποία επιβεβαίωσε την αγορά μέσα από την ιστοσελίδα της. Η ανακοίνωση συνέπεσε μάλιστα, με την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι.

« Η αγορά των Rafale είναι τεράστιας σημασίας γιατί θα συμβάλει στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της αεροπορίας μας», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, δηλώνοντας «ευγνώμων» που η χώρα του «εντάχθηκε στο διάσημο κλαμπ των Rafale.

«Μπορεί να είναι ακριβό, αλλά αυτό το αεροπλάνο έχει μεγάλη αξία για εμάς», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά, η Σερβική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει αεροσκάφη που παράγονται στη Δύση. Μαχητικά αεροπλάνα που θα προστατεύουν τον σερβικό ουρανό».

Από την πλευρά του ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της Σερβίας για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου» και πρόσθεσε ότι το «κλειδί» είναι ότι «η Σερβία εντάσσεται στο κλαμπ των Rafale και στους πιο στρατηγικούς μας εταίρους σε αυτόν τον τομέα».

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να αντικαταστήσουν τον γηρασμένο στόλο των ρωσικών MiG της Σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Βελιγράδι θα λάβει συνολικά εννέα μονοθέσια και τρία διθέσια Rafales έως το 2029.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Σέρβο υπουργό Άμυνας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ, καλύπτει επίσης την πώληση «εξοπλισμού και υπηρεσιών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault τόνισε ότι « η απόφαση που έλαβε η Σερβία να εξοπλιστεί για πρώτη φορά με το γαλλικό αεροσκάφος επιβεβαιώνει την επιχειρησιακή υπεροχή του Rafale και την εξαιρετική ικανότητά του να εξυπηρετεί τα κυρίαρχα συμφέροντα ενός έθνους».

«Μπορεί να είναι ακριβό, αλλά αυτό το αεροπλάνο έχει μεγάλη αξία για εμάς», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά, η Σερβική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει αεροσκάφη που παράγονται στη Δύση. Μαχητικά αεροπλάνα που θα προστατεύουν τον σερβικό ουρανό».

Οκτώ χώρες «πελάτες»

Με νέα παραγγελία η Dassault Aviation προσθέσει μια όγδοη χώρα στον κατάλογο των χωρών που επέλεξαν Rafale για την πολεμική τους αεροπορία.

Είναι επίσης μια νέα επιτυχία για το Rafale στην Ευρώπη για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει ήδη πουλήσει τα αεροσκάφη αυτά σε δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κροατία).

Η Dassault Aviation σε δελτίο τύπου τονίζει ότι «αυτή η σύμβαση αντανακλά τη σημασία της διμερούς σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Σερβίας και καταδεικνύει την επιθυμία των δύο προέδρων να κάνουν πιο επιτυχή αυτή τη συνεργασία. Επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, το Rafale ως ουσιαστικό φορέα εθνικής κυριαρχίας.

Το νέο συμβόλαιο εξαγωγής Rafale στη Σερβία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι το Βελιγράδι δεν ήταν μέχρι τώρα σημαντικός πελάτης της γαλλικής βιομηχανίας όπλων. Στην περίοδο 2013-2222 , το Βελιγράδι αγόρασε συνολικά από τη Γαλλία, οπλικά συστήματα αξίας 484,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πληροφορίες από AFP, AP

rafaleΑεροσκάφηΣερβία