ΗΠΑ: Τα «γυρίζει» ο Τραμπ για τις αμβλώσεις - Οργή των συντηρητικών υποστηρικτών του

Σε μία τελευταία εξέλιξη που ανατρέπει δεδομένα στις αμερικανικές εκλογές, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι διαφωνεί με τον νόμο της Φλόριντα που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα κύησης.

«Είναι πολύ μικρή η περίοδος οι έξι εβδομάδες» δήλωσε στο NBC ο Τραμπ, ο οποίος είναι και κάτοικος Φλόριντα. «Θα ψηφίσω ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από έξι εβδομάδες», είπε ο Τραμπ.

Αποτέλεσμα των δηλώσεών του, ο Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται πυρά από τους συντηρητικούς στις ΗΠΑ ότι πρόδωσε το κίνημα κατά των αμβλώσεων, αλλάζοντας τη στάση του στο θέμα αυτό, το οποίο αναδεικνύεται σε βασικό ζήτημα συζήτησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, προκειμένου να απαντήσει στις επιθέσεις της Δημοκρατικής αντιπάλου του Κάμαλα Χάρις. Όμως η προεκλογική του ομάδα έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις εξηγώντας ότι ο Ρεπουμπλικάνος δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της τροποποίησης, στην οποία αντιτίθενται έντονα οργανώσεις κατά των αμβλώσεων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία περηφανεύεται συχνά ότι συνέβαλε στην ακύρωση τον Ιούνιο του 2022 της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που εγγυόταν το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση καθώς διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές.

«Κατάφερα να σκοτώσω το «Ρόου εναντίον Ουέιντ», έγραψε πέρυσι στο Truth Social αναφερόμενος στην εμβληματική απόφαση του 1973 την οποία ανέτρεψε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο. «Χωρίς εμένα οι ‘υπέρμαχοι της ζωής’ συνεχώς θα έχαναν».

Όμως μπροστά στις επανειλημμένες επικρίσεις των Δημοκρατικών και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, ο πρώην πρόεδρος προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπέρμαχο των «αναπαραγωγικών δικαιωμάτων» των γυναικών.

Με πληροφορίες από NYT, Axios

Nτόναλντ ΤραμπάμβλωσηΗΠΑΡεπουμπλικανικό ΚόμμαΣυντηρητικοί