ΗΠΑ: Συναγερμός στη Μασαχουσέτη για σπάνιο, θανατηφόρο ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια

Μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια αναγκάζει το Πλύμουθ της Μασαχουσέτης να κλείνει πάρκα, χωράφια, λούνα παρκ και άλλους υπαίθριους χώρους κάθε βράδυ. Τέσσερις άλλες πόλεις προτρέπουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους τη νύχτα.
Ανησυχούν για την ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της πολιτείας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ένας άνδρας στα 80 του είχε προσβληθεί από την ασθένεια, το πρώτο κρούσμα ανθρώπου που εντοπίστηκε στη Μασαχουσέτη από το 2020.

Η πόλη του Πλύμουθ, περίπου 64 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βοστώνης, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κλείνει τις δημόσιες υπαίθριες εγκαταστάσεις αναψυχής από το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα κάθε μέρα αφού ένα άλογο στην πόλη μολύνθηκε από την ασθένεια.

Μέτρα σε ακόμη 4 πόλεις

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων πόλεων νότια του Γουόρτσεστερ – Ντάγκλας, Οξφόρδη, Σάτον, Γουέμπστερ – βρίσκονται σε «κρίσιμο κίνδυνο» αφού ένας άνδρας από την Οξφόρδη κόλλησε τον ιό.

Οι κρατικοί και τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους ανθρώπους σε αυτές τις πόλεις να αποφύγουν τις ώρες αιχμής του τσιμπήματος των κουνουπιών, αποφεύγοντας εξωτερικές δραστηριότητες μετά τις 18:00 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια μετά τις 17:00.

Συνιστούν επίσης στους ανθρώπους σε όλη τη Μασαχουσέτη να χρησιμοποιούν απωθητικά κουνουπιών όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να αποστραγγίζουν το στάσιμο νερό γύρω από τα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης λέει ότι έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για να παραμείνουν ανοιχτά ορισμένα απειλούμενα νοσοκομεία.

«Εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια με τρομερές συνέπειες»

Η Τζένιφερ Κάλαχαν, δήμαρχος της Οξφόρδης, έγραψε σε ένα σημείωμα ότι η οικογένεια του άνδρα που κόλλησε τον ιό στα μέσα Αυγούστου ήρθε σε επικοινωνία μαζί της. «Θέλουν οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια με τρομερές σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες, ανεξάρτητα αν το άτομο καταφέρει να ζήσει», έγραψε ο Κάλαχαν.

Είπε ότι το μολυσμένο άτομο έλεγε συχνά στην οικογένειά του πως δεν τον τσίμπησαν ποτέ τα κουνούπια. Αλλά λίγο πριν αρχίσουν τα βαριά συμπτώματα, παραδέχθηκε ότι τον είχαν τσιμπήσει. Ο άνδρας παραμένει στο νοσοκομείο και «παλεύει με θάρρος» με τον ιό.

Η Κάλαχαν είπε ότι η οικογένεια προτρέπει τους ανθρώπους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία και να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Η παρουσία του ιού στη Μασαχουσέτη φέτος επιβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα σε δείγμα κουνουπιών και έκτοτε έχει βρεθεί σε άλλα κουνούπια σε όλη την πολιτεία.

Σε ένα ξέσπασμα του 2019, υπήρξαν έξι θάνατοι μεταξύ 12 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Μασαχουσέτη. Τον επόμενο χρόνο κατεγράφησαν 5 κρούσματα και ένας θάνατος.

Δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπεία
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) λένε ότι, αν και σπάνια, η ασθένεια είναι πολύ σοβαρή και περίπου το 30% των ατόμων που μολύνονται πεθαίνουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, διάρροια και επιληπτικές κρίσεις.

Οι άνθρωποι που επιβιώνουν μένουν συχνά ανάπηροι και λίγοι αναρρώνουν πλήρως, λένε οι αρχές της Μασαχουσέτης. Η ασθένεια είναι διαδεδομένη στα πτηνά και παρόλο που οι άνθρωποι και ορισμένα άλλα θηλαστικά μπορούν να την κολλήσουν, δεν τη μεταδίδουν σε άνλλους ανθρώπους.

Το CDC αναφέρει ότι μόνο λίγα κρούσματα ΗΕΕ αναφέρονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, με τις περισσότερες λοιμώξεις να εντοπίζονται στις ανατολικές πολιτείες και στις ακτές του Κόλπου.

Με πληροφορίες από Associated Press

ΗΠΑιόςκουνούπια