Η Ρωσία θέλει να βυθίσει στο σκοτάδι την Ουκρανία: Χτυπήθηκαν 15 περιφέρειες και υποδομές ενέργειας

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Ουκρανία βρίσκεται σεκατάσταση συναγερμού, καθώς τελεί υπό ανηλεές σφηροκόπημα, σχεδόν στο σύνολό της, με τη Ρωσία να εξαπολύει μαζική επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Μόσχα εξαπέλυσε πολλά κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Κίεβο και άλλες περιοχές.

Κριβί Ριχ, Κίεβο και περιοχές στην κεντρική και ανατολική Ουκρανία ήταν σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από νέα ρωσικά πλήγματα, την επομένη μιας από τις πιο «μαζικές» επιθέσεις που έχουν παραγματοποιηθεί από την αρχή της σύγκρουσης.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Κριβίι Ριχ (κεντρική Ουκρανία) και πέντε τραυματίσθηκαν από «πλήγμα», ανακοίνωσαν στο Telegram οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης δράσης.

«Γύρω στα μεσάνυχτα, ένας πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο και κατέστρεψε εν μέρει το τετραώροφο κτίριο», αναφέρθηκε από την πηγή αυτή.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν επίσης από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους Σαχίντ που κατέστρεψε κατοικίες στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ιβάν Φεντόροφ.

Αεροπορικοί συναγερμοί ήχησαν σήμερα το πρωί, κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Χθες «μαζικά» πλήγματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχαν ήδη στοχοθετήσει ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και υποχρεώνοντας τις αρχές να επιβάλουν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Δεκαπέντε περιφέρειες είχαν γίνει στόχοι βομβαρδισμών κατά τους οποίους, σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποιήθηκαν «τουλάχιστον 127 πύραυλοι και 109 μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «μία από τις πιο σημαντικές ρωσικές επιθέσεις».

Στόχος οι υποδομές

«Υπάρχουν πολλές ζημιές στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στο Telegram, διευκρινίζοντας πως γίνονται επισκευές.

Η ουκρανική εταιρεία διανομής ενέργειας Ukrenergo προχώρησε σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να σταθεροποιήσει το δίκτυο, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε ένα «μαζικό πλήγμα» σε στρατιωτικά αεροδρόμια και ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τα πλήγματα χαρακτηρίζοντάς τα «σκανδαλώδη», ενώ το Λονδίνο τα χαρακτήρισε «δειλά».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «αποπειράται να καταστρέψει την ηλεκτροδότηση» της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Βολοντίμιρ ΖελένσκιΟυκρανίαπόλεμοςΠυραυλική επίθεσηΡωσία