Πάρτι θυληκών καρχαριών στην Αυστραλία

Επιστήμονες που ερευνούσαν το θαλάσσιο πάρκο Beagle Marine Park στην Αυστραλία εντόπισαν χιλιάδες κοιμισμένους καρχαρίες να έχουν καλύψει τον βυθό.

Η μυστηριώδης συγκέντρωση βιντεοσκοπήθηκε από ένα υποβρύχιο τηλεδιαχειριζόμενο ρομπότ, που «πετούσε» πάνω από τον πυθμένα, από το ερευνητικό σκάφος MRV Ngerin του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης της Νότιας Αυστραλίας (SARDI ).

Η ερευνητική ομάδα είχε ξαναδεί τους καρχαρίες στο ίδιο σημείο πριν από έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια της πρώτης έρευνας στο θαλάσσιο πάρκο Beagle, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Σπουδών (IMAS) του Πανεπιστημίου της Τασμανίας.

Η νέα έρευνα διάρκειας δύο εβδομάδων, με επικεφαλής το IMAS, επισκέπτεται εκ νέου τα ίδια σημεία για να δει πώς μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνθήκες στο πάρκο.

«Ελπίζαμε να ξαναδούμε τους καρχαρίες σε αυτή την έρευνα», λέει ο επικεφαλής του ταξιδιού, Δρ. Jacquomo Monk του IMAS. «Το να τους συναντάς δύο φορές σε ένα πάρκο 3000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι σαν να βρίσκεις βελόνα στα άχυρα».

Οι καρχαρίες Πορτ Τζάκσoν (Heterodontus portusjacksoni), που ονομάστηκαν έτσι από το μέρος της Νότιας Αυστραλίας όπου συχνάζουν, φτάνουν σε μήκος το 1,65 μέτρο. Ξεκουράζονται την ημέρα και τρέφονται τη νύχτα με ζώα όπως καλαμάρια, χταπόδια και καρκινοειδή.

«Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που ανακαλύψαμε αυτή τη φορά είναι ότι η συγκέντρωση φαίνεται να είναι μόνο για τους θηλυκούς καρχαρίες», λέει ο Δρ Monk.

«Αυτό μας δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά αυτού του είδους ζουν συχνά χωριστά, εκτός από τις περιπτώσεις ζευγαρώματος. Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί τα θηλυκά βρίσκονται εδώ. Ίσως να γευματίζουν με την τοπική λιχουδιά – τα χτένια του είδους Mimachlamys asperrima – πριν από το μακρύ ταξίδι προς τον βορρά για να γεννήσουν τα αυγά τους. Το ότι τα βλέπουμε ξανά, μας λέει ότι η περιοχή είναι σημαντική γι’ αυτά».

Με πληροφορίες από AFP, CNN

Αυστραλίαβυθόςκαρχαρίες