Δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο: 100 νεκροί

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς το Σάββατο, 10/8, όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το σχολείο Αλ-Ταμπαΐν στη συνοικία Αλ-Νταράζ στην ανατολική πόλη της Γάζας.

Το σχολείο φιλοξενούσε εκτοπισμένους κατοίκους. Δεκάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Τα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο το σχολείο την ώρα που οι πιστοί τελούσαν την πρωινή προσευχή, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα καταδίκασε την στόχευση του σχολείου, λέγοντας ότι η επίθεση αποτελεί «μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Επιρρίπτει «την πλήρη ευθύνη για τη σφαγή στην ισραηλινή κατοχή και την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το γραφείο Τύπου κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα και τους παγκόσμιους οργανισμούς να «ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία και εθνοκάθαρση των αμάχων και των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας».

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το σχολείο περιείχε ένα «λειτουργικό στρατιωτικό στρατηγείο» της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η Χαμάς απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, μίλησε στο Al Jazeera Arabic μετά την επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο αλ-Ταμπαΐν της πόλης της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αλ-Χάγια κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι «σφάζει» γυναίκες και παιδιά κατά τον βομβαρδισμό, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί απόδειξη ότι προσπαθεί να εξαφανίσει τους Παλαιστίνιους από τον θύλακα.

Είπε ότι λόγω της επίθεσης πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν κατά του Ισραήλ, μεταξύ άλλων κλείνοντας τις πρεσβείες τους στη χώρα.

Τέλος, ο αλ-Χάγια δήλωσε ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να εκπληρώνει το «καθήκον» της για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος, όπως υποστήριξε, είναι ενωμένος γύρω από την ομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι βομβάρδισε το σχολείο αλ-Ταμπίν, το οποίο φιλοξενούσε εκτοπισμένους ανθρώπους, επειδή χρησιμοποιούνταν ως «ενεργός σύνδεσμος» για τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της απέρριψε τους ισχυρισμούς ως ψευδείς και ως «δικαιολογίες για τη στοχοποίηση αμάχων».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

βομβαρδισμόςΗΠΑΙσραήλσχολείοΧαμάς