Μπαγκλαντές: Αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μοχάμεντ Γιουνούς

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντάκα προσγειώθηκε σήμερα το αεροπλάνο που μετέφερε τον νομπελίστα οικονομολόγο Μοχάμεντ Γιουνούς από το Παρίσι, προκειμένου, αργότερα μέσα στην ημέρα, να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στο Μπαγκλαντές, μετά τη φυγή της Σέιχ Χασίνα στην Ινδία, στο φόντο της εξέγερσης που ξέσπασε στη χώρα, αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 300 νεκρούς.

Ο Γιουνούς έγινε δεκτός από τον αρχηγό του στρατού της χώρας Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν ο οποίος συνοδεύονταν από τους επικεφαλής του ναυτικού και της αεροπορίας της χώρας, αλλά και από ηγέτες των φοιτητών που ηγήθηκαν της εξέγερσης και ήταν αυτοί που πρότειναν τον 84χρονο νομπελίστα ως μεταβατικό πρωθυπουργό, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά στο αεροδρόμιο για να διασφαλιστεί η ασφαλής άφιξη του Γιουνούς, καθώς η χώρα έχει βιώσει βίαιες διαδηλώσεις μετά την πτώση της Χασίνα τη Δευτέρα.

Το χάος στο Μπαγκλαντές ξεκίνησε τον Ιούλιο με διαμαρτυρίες ενάντια σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για τις κρατικές θέσεις εργασίας που οι επικριτές είπαν ότι ευνοούσαν άτομα με διασυνδέσεις με το κόμμα της Χασίνα. Όμως οι διαδηλώσεις σύντομα εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη αμφισβήτηση της 15χρονης διακυβέρνησης της Χασίνα, η οποία χαρακτηρίστηκε από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά, καταγγελίες για νοθευμένες εκλογές και βίαιη καταστολή των αντιπάλων της.

Πριν φύγει από το Παρίσι ο Γιουνούς έκανε έκκληση για ηρεμία στο Μπαγκλαντές, χαιρετίζοντας τους φοιτητές διαδηλωτές, λέγοντας ότι κατέστησαν δυνατή τη «δεύτερη Ημέρα της Νίκης» της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί, καταδικάζοντας παράλληλα τη βία που ακολούθησε την παραίτηση της Χασίνα. «Η βία είναι ο εχθρός μας. Μην δημιουργείτε περισσότερους εχθρούς. Να είστε ήρεμοι και να ετοιμαστείτε να χτίσετε τη χώρα», τόνισε.

Με πληροφορίες από AP, AFP

Μοχάμεντ ΓιούνουςΜπαγκλαντές