Washington Post: Παραδοχή Ισραήλ για δολοφονία Χανίγια - Οργή και προβληματισμός στον Λευκό Οίκο

Το παρασκήνιο πίσω από τις δραματικές στιγμές της 31ης Ιουλίου, όταν ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η παραδοχή του Ισράηλ πως δόθηκε εντολή για την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, εξόργισε τον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ, αναφέρει η Washington Post, αντέδρασαν με έκπληξη και αγανάκτηση όταν Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους ενημέρωσαν πως το Τελ Αβίβ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία Χανίγια.

«Στο παρασκήνιο, υπάρχει αυξανόμενη τριβή ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αντέδρασαν με έκπληξη και οργή στη δολοφονία Χανίγια, την οποία είδαν ως πισωγύρισμα στην, εδώ και μήνες, προσπάθεια για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, μια διαδικασία που πίστευαν ότι προοδεύει» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη 3 αξιωματούχους που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας.

«Ενώ το Ισραήλ», συνεχίσει το δημοσίευμα της Washington Post, «έχει αρνηθεί να σχολιάσει τη δολοφονία Χανίγια, ενημέρωσε τους Αμερικανούς αμέσως μετά το χτύπημα πως ήταν υπεύθυνο για αυτό». Ακόμη και το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα ήταν “έντονο”», είπε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Φαίνεται, πάντως, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ. «Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει χτυπήματα στη Χεζμπολάζ και Ιρανούς αξιωματούχους χωρίς πρώτα να ενημερώσει τις ΗΠΑ, εξοργίζοντας τους συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο», σημειώνει η Washington Post!

Η αποκάλυψη της Washington Post έρχεται ενώ χθες (06.08.2024) η Χαμάς ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της τοποθετείται ο Γεχίγια Σινουάρ, ο διοικητής της στη Γάζα και «αρχιτέκτονας» την επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Washington Post, Times of Israel

Washington PostΗΠΑΙσμαήλ ΧανίγιαΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνη