Μπορέλ: Καταδικάζει την εξοργιστική δήλωση του ισραηλινού ΥΠΟΙΚ περί «δικαιολογημένου» λιμού στη Γάζα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, προτρέποντας μάλιστα το Ισραήλ να σταματήσει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τον λιμοκτονούντα άμαχο πληθυσμό της πολιορκούμενης περιοχής.

«Η διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δημιουργεί απειλητικές για τη ζωή συνθήκες για έναν ήδη σοβαρά εξασθενημένο άμαχο πληθυσμό που εξακολουθεί να υπόκειται σε λιμοκτονία και επαναλαμβανόμενους εκτοπισμούς», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

 

Η δήλωση του Μπορέλ ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ υποστήριξε ότι το να αφήσει τους αμάχους της Γάζας να πεθάνουν από την πείνα ήταν “δικαιολογημένο και ηθικό” ως απάντηση στη Χαμάς που κρατάει Ισραηλινούς ομήρους.

“Ζούμε σήμερα σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε διεθνή νομιμοποίηση για αυτόν τον πόλεμο”, πρόσθεσε ο Σμότριχ, ο οποίος ηγείται μιας ακροδεξιάς παράταξης στην Κνέσετ, η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, πάνω από 39.000 Παλαιστίνιοι -αριθμός που πλησιάζει πλέον τις 40.000- έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση ως απάντηση στην επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί.

Με πληροφορίες από AP, Euronews

ΕΕΖοζέπ ΜπορέλΙσραήλΛιμοκτονίαΛωρίδα της ΓάζαςΜέση Ανατολή